Semnal de alarmă: România are urgent nevoie de peste 2000 de medici de familie. Ce proiecte are Ministerul Sănătății

27 iunie 2022, 17:35

Cei peste două mii de locuitori din comuna hunedoreană Turdaș au rămas fără medic de familie de mai bine de 4 ani. Oamenii sunt nevoiți să meargă la Orăștie pentru consultații și rețete. Cel mai greu este pentru vârstnici. Au de făcut peste 10 kilometri.

Primarul spune că au toate condiţiile pentru un cabinet medical, dar nu vine alt medic.

Fără medic de familie stau și oamenii din cele 7 sate ale comunei Martinești. Ei de făcut 15 kilometri până la cel mai apropiat cabinet.

La primărie poate fi amenajat un cabinet medical, iar dacă ar veni un medic, nu ar plăti chirie, utilităţi şi cheltuieli de întreţinere, spune primarul.

Peste 400 de comune din țară au rămas fără medici de familie. Iar în alte peste 1.100 de localități sunt mai puțini decât ar trebui. Iar dintre cei care profesează, aproape jumătate se apropie de pensionare, spune președintele Colegiului Medicilor din România, care trage semnalul de alarmă.

România are urgent nevoie de peste 2000 de medici de familie, spune şeful colegiului naţional. Mulţi tineri aleg această specialitate, dar apoi se îndreaptă spre alte specialităţi de spital.

Ministerul Sănătăţii propune soluţii în strategia pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate până în 2030.

Planul strategic de la minister prevede că autorităţile locale le vor acorda medicilor de familie mai multe facilități. Le vor putea asigura locuinţa şi transportul, dar şi clădiri pentru cabinete pentru care vor putea susţine şi dotările. În plus, medicii de familie vor avea dreptul să acordă mai multe servicii medicale şi tratamente.

Şi li se va plăti performanța în servicii de screening și prevenție.

Cei mai loviţi de lipsa medicilor de familie sunt bolnavii din sate, dar, odată cu pandemia, au apărut probleme şi în marile oraşe, spun doctorii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite