SEMNAL DE ALARMĂ | CERT-RO: Utilizatori din România sunt invitați să verifice statusul coletului prin SMS-uri înşelătoare

Hacker
Hacker
27 mai 2021, 12:56

„Mai mulţi utilizatori au notificat (…) CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care erau invitaţi să-şi verifice status-ul coletului. Este o metodă folosită de atacatori pentru a determina utilizatorii să acceseze acel link (…) Campania maliţioasă poate suferi modificări, aşa cum am observat în alte cazuri, şi poate folosi ca momeală şi alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiţi vigilenţi!”, avertizează specialiștii.

Potrivit sursei citate, există o serie de sfaturi pe care utilizatorii ar trebui să le urmeze dacă se confruntă cu o astfel de situaţie: nu apăsaţi pe link-uri primite din surse necunoscute, deoarece există posibilitatea să vă infectaţi dispozitivul cu malware; nu furnizaţi date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor astfel de link-uri; folosiţi o soluţie de securitate pentru mobil, în vederea prevenirii infectării dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal; pe dispozitivele mobile utilizate, activaţi opţiunea de verificare a securităţii aplicaţiilor instalate şi de blocare a celor din surse necunoscute.

În cursul zilei de miercuri, CERT-RO a emis alte două alerte de securitate.

Prima făcea referire la multiple notificări şi alerte privind un val de emailuri transmise din partea unor grupări infracţionale mai multor utilizatori din România, în care sunt conţinute mesaje de tip Sextortion Scam Email, iar cea de-a doua la încercări ale atacatorilor de a obţine acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori – ţintă, prin tehnici de inginerie socială.

În cazul în care se confruntă cu probleme de securitate informatică, utilizatorii pot raporta aceste evenimente către CERT-RO, fie la adresa de e-mail [email protected], fie la numărul unic 1911.

 

sursa agerpres


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite