Semnal periculos dat de Ankara: Turcia a suspendat acordul cu Grecia privind readmisia refugiaților

8 iunie 2018, 11:06

Turcia a cerut Greciei să-i extradeze pe cei opt militari care, după eșecul puciului, au fugit la bordul unui elicopter. Tribunalul de la Atenta a decis punerea în libertate a fugarilor, hotărâre care a înfuriat Ankara.

Întrebat de ziariști dacă Ankara va impune sancțiuni Atenei, ministrul de Externe a spus că nu există această intenție, dar Occidentul va face presiuni asupra Greciei să nu-i trimită acasă pe militarii fugari.

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe: „Desigur, ce a făcut Grecia este inacceptabil. Grecia a suferit mult în urma unei lovituri de stat. Noi vedem că guvernul grec doreşte să rezolve această problemă. Dar, în acelaşi timp, vedem că există presiuni puternice din partea Occidentului, în special asupra justiţiei.”

Între Ankara și Atena exista un acord privind returnarea refugiaților care ajung în cinci insule grecești. Mecanismul a fost suspendat de Turcia.

Un alt acord, între Ankara și Uniunea Europeană, rămâne, cel puțin deocamdată, în vigoare.

În taberele din Turcia și-au găsit adăpost între două și trei milioane de migranți. Mulți dintre ei ar putea pleca spre Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite