Semnificația zilei | 100 de ani de la nașterea regizorului Federico Fellini

20 ianuarie 2020, 07:39

Fellini nu doar a creat capodopere. A fost el însuși o capodoperă. A luat Oscarul de 5 ori.

În Italia se bătea pentru supremație cu Visconti și Antonioni. Dar diferența dintre ei e mare. Sigur e o opinie subiectivă. „Amarcord”, „Opt și jumătate”, „La strada”, „La dolce vita” sunt cele mai cumoscute dintre filmele lui.

Lui Fellini îi placea circul. Revine ca leitmotiv în majoritatea filmelor lui. În „La dolce vita”, râde de ipocrizia societății italiene de la jumătatea secolului trecut și îi pune în față o oglindă care nu i-a convenit. Și atunci l-au numit imoral și, o vreme, l-au interzis.

Cu toate astea, a spart toate box-office-urile filmelor europene. Zeci de mii de oameni stăteau la cozi kilometrice să cumpere bilete care la speculanți ajunseseră să coste doua mii de lire.

În „La strada” arată cum oamenii simpli, considerați de ceilalți proști, pot fi extrem de profunzi și ajung mult mai repede la înțelegerea esențelor. Un circar care rupea lanțuri cu pieptul merge într-un sat și cumpără o fată pe care toți o considerau cu retard mintal. O voia ca asistentă și evident o folosea și sexual. Dă pe ea un litru de vin, un salam și o jumătate de kilogram de brânză.

E memorabilă scena în care fata cu handicap și nebunul clovn de la circ au o discuție filosofică despre rostul omului pe pământ. Fata moare și circarul își dă seama că tot ce a făcut până la acel moment a fost zadarnic.

Filmele lui Fellini sunt dure. Dar au o sensibilitate aparte care, culmea, nu vine din imagine, ci din scriitură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite