Semnificația zilei | Cum a a apărut hot dog-ul, cel mai cunoscut cârnat

13 noiembrie 2019, 07:39

Astăzi e ziua în care a fost inventat hot dog-ul. Sigur, cârnatul în sine există de prin secolul al 13-lea doar că unui domn din Frankfurt pe nume Johann Georg Lehner i-a venit ideea să-l puna într-o minibaghetă și să-l stropească cu muștar sau diverse alte sosuri.

Cârnatul, wurst, nu era ca cel de azi. Era cu carne tocată și nu cu cremă. Crem wurst a devenit mai târziu. Iar cremwurstul de astăzi, adică un maț umplut cu pastă de carne dezosată mecanic plină de stabilizatori, potențiatori de gust, acidifianți, antioxidanți, nitriți, fosfați n-are nicio legătură cu ce se mânca atunci.

Americanii i-au pus numele de hot dog plecând de la o caricatură care înfățișa un câine teckel pus într-o baghetă, tocmai pentru ca rasa respectivă are corpul lung și cilindric întocmai ca un cârnat.

Alții spun că nu de aici a venit numele de hot dog și că i se spune așa fiindcă nemții la început de secol 20  băgau carne de câine în cârnați. Cam sinistru. Prima variantă e mai simpatică, așa că rămânem pe ea.

Hot dog-ul e extrem de cool și astăzi doar că a ajuns să coste aberant de mult. Spre 40 de lei kilogramul, adică de trei ori mai mult decat 1 kilogram de cârnați proaspeți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite