Senatul a aprobat modificarea Statutului magistraților. Președintele țării nu va putea refuza numirea unui procuror șef decât o singură dată

19 decembrie 2017, 08:56

Opoziția și-a epuizat metodele parlamentare de a se face auzită la ultima dezbatere asupra legilor justiției și a venit astăzi pregătită cu recuzita folosită de protestatari. USR a adus în sală și un proiector pe care au pus mesaje ale magistraților și ale societății civile.

Odată cu promulgarea legii, judecătorii și procurorii vor fi trași la răspundere pentru orice decizie care se dovedeşte ulterior a fi gravă neglijenţă sau rea credinţă. Iar prejudiciul cauzat de o eroare judiciară va fi suportat în prima fază de Ministerul Fianţelor. Acesta se va îndrepta ulterior împotriva judecătorului sau procurorului care l-a cauzat. În schimb, magistraţii vor fi suspendați doar după ce vor fi trimiși în judecată, și nu odată cu începerea urmăririi penale, cum este în prezent.

Toate aceste modificări au fost votate pe repede înainte după ce senatorii PMP, iar apoi USR şi PNL au părăsit sala.

Rămași singuri în sală, senatorii Puterii au continuat dezbaterile și după expirarea timpului alocat. Deşi aceştia trebuiau să meargă la Camera Deputaţilor unde era programat plenul reunit pentru votul bugetului, au decis prelungirea şedinţei până la epuizarea punctului de pe ordinea de zi.

Legea a fost adoptată în camera decizională cu 80 de voturi pentru şi niciunul împotivă și va fi trimisă la promulgare.

 

 

UPDATE Dacă în forma adoptată de Camera Deputaților exista deja această obligativitate a statului de a se îndrepta împotriva magistraților care fac o eroare judiciară, această obligativitate devine explicită după amendamentul lui Șerban Nicolae adoptat astăzi, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. O altă modificare față de forma propusă de deputați a fost făcută aseară în Comisia Iordache, unde, în procesul de regres pe care statul îl poate face împotriva magistratului fusese introdusă și Inspecția Judiciară. Astfel, doar în urma unui raport al inspectorilor judiciari putea statul să se îndrepte împotriva magistraților, pentru a recupera un eventual prejudiciu. Șerban Nicolae, prin amendamentele sale adoptate în plen, a eliminat această instituție, după ce ea fusese introdusă de comisia Iordache.

O altă modificare a Senatului a fost făcută cu privire la integritatea magistraților, aceștia vor fi suspendați din funcție doar după ce un judecător de cameră preliminară va confirma trimiterea în judecată a acestora. Se vorbește explicit și despre eroarea judiciară, până acum se vorbea doar despre rea-credință și gravă neglijență.

Ce s-a menținut la Senat este posibilitatea președintelui de a respinge o singură dată numirea procurorilor șefi. Această formă va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

 

La începutul dezbaterii pe proiectul de lege, reprezentanții PMP au părăsit sala, după ce au cerut eliminarea de pe ordinea de zi a celor trei proiecte care vizează Justiția. Reprezentanții USR și PNL au cerut, fie retrimiterea la comisie, fie eliminarea de pe ordinea de zi a proiectelor.

Plenul Senatului a dezbătut legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, după ce comisia specială condusă de Florin Iordache a finalizat luni seară discuţiile pe marginea actului normativ, iar raportul le-a fost distribuit senatorilor după debutul şedinţei de plen. Opoziţia a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a legii privind statutul magistraţilor, dar cererile au fost respinse prin vot.

Membrii comisiei speciale au început dezbaterile la proiectul de modificare a organizării judiciare și au detaliat procesul privind răspunderea magistraților.

A fost limitată și puterea președintelui țării de a refuza numirea șefilor de parchete. O va putea face o singură dată, motivat.

Totodată, secția specială de anchetare a magistraților va fi condusă de un procuror-sef, numit de președinte la propunerea ministrului Justiției.

În secție vor lucra 25 de procurori și personal auxiliar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite