UPDATE Sentințe definitive în urma incendiului de la ”Colectiv”: Cristian Popescu Piedone, 4 ani de închisoare cu executare. Ce pedepse au primit ceilalți inculpați din dosar. Reacții după aflarea sentinței

12 mai 2022, 08:29

Inculpații din dosarul Colectiv au primit în sentința definitivă pedepse sensibil mai mici decât în prima instanță. Unii dintre ei au fost achitați. Alții, inclusiv primarul de atunci al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au primit jumătate din pedeapsa inițială.

Instanța a stabilit cele mai mari pedepse, pentru cei trei patroni ai clubului Colectiv. Pompierii ISU București care au verificat clubul au fost condamnați la 8 ani și 8 luni. Cei doi pirotehniști care au instalat și manevrat artificiile de la care a pornit tragedia au primit, fiecare, câte 6 ani și 10 luni de închisoare. Directorul firmei de artificii va face doar muncă în folosul comunității, iar pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare este cu suspendare.

Primarul Cristian Popescu Piedone are o sentință de 4 ani cu executare, față de cei 8 ani, în primă instanță. În schimb, subordonatele sale din primărie au fost achitate, deși în primă instanță au avut și 8 ani de închisoare.

CRISTIAN POPESCU PIEDONE: Sunt vinovați. Și nu sunt eu care spun cine. Dar Cristian Popescu Piedone, astăzi, cu 4 ani condamnare cu executare, vă spune încă o dată, domnilor: Aș fi lăsat capul în jos! Nu! Îl țin și mai sus.

Persoanele condamnate trebuie să plătească, împreună cu mai multe instituții ale statului, daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victime, iar ISU și Primăria Sectorului 4 – cheltuieli de spitalizare către mai multe spitale.

Aproape 7 ani au așteptat un verdict familiile celor care și-au găsit sfârșitul în acea noapte cumplită, dar și cei care au rămas marcați pe viață de ce au trăit acolo.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: A fost o tragedie imensă și familiile celor care au căzut victime acelui incendiu suferă până în ziua de astăzi și mulți suferă fiindcă, pur și simplu, justiția nu a dat un verdict.

Un alt dosar, însă, în care rudele celor decedați și răniții din Colectiv acuză felul în care autoritățile au gestionat din punct de vedere medical tragedia mai are de așteptat. Nu a ajuns încă în instanță, iar unii și-au pierdut deja speranța că pot afla din ce cauze cei dragi nu au ajuns mai repede în străinătate sau de ce s-au ales în spital cu infecții care unora le-au fost fatale. Și Parchetul Militar trebuie să încheie o anchetă privind intervenția salvatorilor.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Cristian Popescu Piedone a ajuns la Penitenciarul Rahova și a intrat înăuntru în aplauzele susținătorilor săi, adunați la poartă.

ACTUALIZARE Victor Ponta: Știm toți că tragedia de la “Colectiv” a fost folosită în scop politic pentru înlocuirea unui Guvern. Primarul Piedone nu are absolut nicio vină

ACTUALIZARE Cristian Popescu Piedone, reacție după condamnare: Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să îi ajute Dumnezeu!

Cristian Popescu Piedone a primit o sentință de 4 ani de închisoare pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Primarul Sectorului 5 al Capitalei va merge la Penitenciarul Rahova.

Instanța contopește pedepsele aplicate lui Anastasescu George Alin, unul dintre patronii clubului, acesta urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an și 8 luni, în total 11 ani și 8 luni închisoare.

Și ceilalți doi patroni au primit sentințe cu executare: Mincu Costin urmează să execute o pedeapsă de 8 ani de închisoare, iar Paul Gancea a primit pedeapsa de a executa 6 ani și 4 luni de detenție.

În cazul Danielei Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp), procesul a încetat.

Pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise au primit câte 6 ani și 10 luni de închisoare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, au o sentință de câte 8 ani și 8 luni de detenție.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a fost achitată. Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – achitată. Ramona Sandra Moţoc, referent superior – achitată.

ACTUALIZARE ” E timpul să avem o hotărâre definitivă, ca să vedem cum evaluează justiția acel moment.” Este declaraţia făcută de preşedintele României Klaus Iohannis înainte de aflarea sentinţei în cazul Colectiv. Şeful statului a făcut referire şi la suferinţa rudelor celor care au murit în urmă cu aproape 7 ani.

A fost o tragedie imensă și familiile celor care au căzut victime acelui incendiu suferă până în ziua de astăzi și mulți suferă pentru că, pur și simplu, justiția nu a dat un verdict. Deci așteptăm cu toții acest verdict, a declarat Klaus Iohannis.

Fostul primar al sectorului 4, actual edil al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, așteaptă sentința în dosarul #Colectiv. În primă instanță, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare.

“Eu pedeapsa mi-am trăit-o acum, în cei 7 ani. Nevinovat. Nu știți ce înseamnă să nu te bucuri de ziua de mâine. Nu sunt fată mare, dar vreau să răspund pentru ce fac nu pentru ce nu am făcut. Astăzi, justiția și Dumnezeu își vor spune cuvântul”.
––––––––––––––––––––––––-

În primă instanţă, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urmă căreia au decedat 65 de persoane.

Codul de Procedură Penală îi obligă pe judecători să motiveze pe larg soluția atunci când dau o decizie care vizează restrângerea libertăților inculpaților în dosare, așa cum e condamnarea la închisoare pe executare.

În primă instanță, judecătorii Tribunalului București au decis pedepse de până la 12 ani de închisoare cu executare.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

* Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

* cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

* Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

* pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

* Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

* George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

* Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;

* Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;

* Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă