Serbia. Ancheta legată de misterul copiilor dispăruţi, redeschisă de autorităţi

26 decembrie 2019, 17:17
Mladjan Radivojevic s-a născut în 1981. A știut tot timpul că fost adoptat, iar acum, la maturitate, a încercat să dea de urmă părinților biologici. În arhivă însă nu a găsit niciun fel de documente despre mama sau tatăl său.
Prin asociația care se ocupă de copii dispăruți ai Serbiei, Mladjan a făcut plângere penală împotriva maternitãţii unde s-a născut.
Misterul copiilor dispăruți obsedează de decenii societatea sârbă. Cel puțin două mii de cupluri vor să afle adevărul despre ce s-a întâmplat cu bebelușii lor. De prin anii ’70 în maternitățile din mai multe orașe din Serbia se înregistrau cazuri stranii – la naștere, femeile erau anunțate că bebelușul a murit. Nimeni din familie nu vedea copilul mort, iar certificat de deces nu se elibera pentru că, spuneau maternitățile, bebelușul a murit imediat după naștere. Prinde tot mai mult contur ipoteza că bebelușii erau vânduți pentru a fi adoptați. Există informații că era o practică frecventă nu doar în Serbia, ci și în alte țări din lagărul socialist.
Cele două mii de familii din Serbia care cred că li s-au furat copii s-au mobilizat, au înființat asociații, au demonstrat în stradă, cerând autoritățile să facă lumina în cazul bebelușilor dispăruți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite