Sesiunile de cursuri online, vulnerabile la atacuri cibernetice. Specialist: În majoritatea cazurilor vorbim despre neconfigurarea corespunzătoare a acelei sesiuni
16 Septembrie 2020, 14:34
(actualizat 16 Septembrie 2020, 15:10)

Unităţile de învăţământ au libertate de a alege platforma online cu care să lucreze, însă unele devin vulnerabile la atacuri cibernetice mai degrabă din cauza neconfigurării corespunzătoare a unei sesiuni din partea moderatorului, a declarat, miercuri, Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), potrivit Agerpres.

"Reînceperea cursurilor în România readuce în prim plan problemele de securitate a informaţiei, în special pentru că activitatea se desfăşoară deopotrivă online, iar unităţile de învăţământ au libertatea de a alege platforma cu care să lucreze. Aşa cum ştim, unele sunt vulnerabile la atacuri, însă în majoritatea cazurilor nu vorbim despre o exploatare complexă a vulnerabilităţii, ci de o neconfigurare corespunzătoare a acelei sesiuni.

De multe ori, neglijenţa sau reaua voinţă duc la postarea online a parolei pentru acel curs. În plus, moderatorul sesiunii ar trebui în acelaşi timp să blocheze accesul nevalidat la curs şi, totodată, să oprească posibilitatea de a partaja informaţii sau ecranul calculatorului cu ceilalţi participanţi.

Noi am publicat în primăvară pe site-ul cert.ro şi pe canalele noastre de social media recomandări şi materiale informative în acest sens, materiale care pot fi studiate şi descărcate. Vom reveni cu siguranţă cu o campanie de informare online", a spus Rotariu.

Un incident de securitate cibernetică a fost semnalat, la începutul acestui an şcolar, la Şcoala Gimnazială "I. G. Duca' din Bucureşti, unde hackerii au reuşit să întrerupă ora de muzică predată online, conform Digi 24.

CERT-RO a precizat, pentru Agerpres, că, până la momentul actual, nu a primit vreo sesizare despre acest incident.

Experţii în securitate cibernetică ai CERT-RO au atras atenţia în ultimele luni, asupra riscurilor la care se expun utilizatorii de Internet atunci când accesează platformele online fără a a-şi lua măsurile de siguranţă.

Astfel, este bine de ştiut că atunci când o persoană iniţiază o videoconferinţă şi are rolul de gazdă, are la îndemână activarea opţiunii de urmărire a atenţiei celorlalţi participanţi, primind notificări dacă aceştia nu acordă atenţie ecranului mai mult de 30 de secunde.

De asemenea, indiferent dacă utilizatorii citesc e-mail-ul, lucrează la un fişier, la un raport sau chiar nu sunt atenţi şi efectuează alte activităţi pe internet, gazda apelului video primeşte o notificare despre acest lucru.