Sfântul Dimitrie cel Nou Ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit pe Dealul Patriarhiei. Sfânta Liturghie, oficiată de Patriarhul Daniel, Mitropolitul de Veria și zeci de ierarhi români

27 octombrie 2022, 17:47

Încă de la primele ore ale dimineții, curtea Patriarhiei era plină cu mii de credincioși care au venit să participe la Sfânta Liturghie. Acesta a fost oficiată de nu mai puțin de 40 de episcopi în fruntea cărora s-a aflat Patriarhul Daniel, care le-a vorbit oamenilor despre viața Sfântului Dimitrie cel Nou. Un sfânt care a trăit în Bulgaria, în satul Basarabi.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: Era păstor de vite și de asemenea a fost un om dornic de viață duhovnicească, călugărească. De aceea, după o vreme s-a retras pe Valea Lomului, într-o mănăstire, unde a devenit monah, iar după aceea a viețuit într-o peșteră, în singurătate.

Deși nu se cunosc multe detalii despre viața lui, știm că moaștele sfântului au fost descoperite în mod miraculos. Din anul 1774, acestea se află în Catedrala Patriarhală și sunt prilej de pelerinaj pentru credincioși până în zilele noastre.

Am mare evlavie și îl rog pe sfânt să mă ajute, să îmi dăruiască sănătate, spor și să fac lucruri bune.

Cu bucurie am venit în primul rând și cu gânduri de pace, bucurie și iubire.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Până astăzi, Dealul Patriahiei a fost urcat de aproximativ 60.000 de pelerini, iar până mâine, atunci când se va încheia pelerinajul, autoritățile se așteaptă la încă 20.000.

În ceea ce privește timpul de așteptare, în cele 6 zile de pelerinaj, acesta a variat între o oră și trei ore. Spre deosebire de alți ani, anul acesta nu a fost înregistrat niciun incident.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt, Patriarhia Română: Totul a decurs în ordine, totul a decurs în limitele bunului simț, ale rațiunii, ale bunului gust.

Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti: Jandarmii, zi și noapte, pe toată durata evenimentului, au asigurat măsurile de ordine publică, astfel că avem un dispozitiv de peste 150 de jandarmi pe 24 de ore, dar au fost și mai mulți, în funcție de fluxul de enoriași.

De Sfântul Dimitrie își sărbătoresc onomastica în jur de 270.000 de români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite