Sfârșitul unei ere. McDonald’s, simbolul căderii Cortinei de Fier, se va retrage în totalitate din Rusia

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
16 mai 2022, 15:10

Mișcarea reprezintă o plecare semnificativă pentru un brand a cărui creștere în întreaga lume a devenit simbolul globalismului și chiar baza unei teorii a păcii, relatează The NY Times.

Pe măsură ce aspirațiile globaliste s-au fracturat în ultimii ani pe fondul pandemiei de coronavirus și a tensiunilor geopolitice, invadarea Ucrainei de către Rusia a forțat multe companii să ia măsuri drastice.

Sub presiunea crescândă a angajaților și a consumatorilor, multe mărci și lanțuri de restaurante și-au întrerupt parțial sau complet operațiunile în Rusia. Dar puțini au fost cei care s-au retras în întregime, asta din cauza îngrijorărilor legate de bunăstarea angajaților și a dificultăților de-a reintra pe piață după plecare. În acest context, McDonald’s a declarat în martie că își va închide temporar operațiunile în Rusia, la fel și alte lanțuri, inclusiv Starbucks și Yum Brands, compania-mamă a KFC și Pizza Hut.

„Aceasta este o problemă complicată, fără precedent și cu consecințe profunde”, a scris Chris Kempczinski, directorul executiv al McDonald’s, într-un mesaj către francize, angajați și furnizori, care a fost obținut de The New York Times.

El a adăugat: „Unii ar putea argumenta că asigurarea accesului la alimente și continuarea angajării a zeci de mii de cetățeni obișnuiți este cu siguranță lucrul corect de făcut. Dar este imposibil să ignorăm criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina. Și este imposibil să ne imaginăm Arcurile de Aur reprezentând aceeași speranță și promisiune care ne-au determinat să intrăm pe piața rusă acum 32 de ani.”

McDonald’s intenționează să-și vândă afacerea, care are 62.000 de angajați și include 850 de restaurante (inclusiv francizele), unui cumpărător local. Cumpărătorul nu va putea însă folosi numele, logo-ul sau branding-ul McDonald’s. Compania își va păstra mărcile comerciale în Rusia.

Intrarea McDonald’s în Rusia a început la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, a scris Kempczinski în nota sa către francize, angajați și furnizori, când lanțul a permis echipei olimpice ruse să folosească Big Mac Bus. Paisprezece ani mai târziu, în ianuarie 1990, McDonald’s se deschidea la Moscova.

„După aproape o jumătate de secol de animozități ale Războiului Rece, imaginea Arcelor de Aur strălucind deasupra Pieței Pușkin a vestit pentru mulți, de ambele părți ale Cortinei de Fier, începutul unei noi ere”, se mai arată în mesajul transmis de Kempczinski.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite