„Simt că trăiesc la fel ca toți oamenii normali”. Plaje speciale pentru persoane cu dizabilităţi la Barcelona

20 iulie 2021, 21:39

Max s-a născut cu afectare cerebrală și este dependent de scaunul cu rotile pentru a se putea deplasa. Este fericit de fiecare dată când vede marea și abia așteaptă să intre în apă.

Pot să înot și să mă joc. Și au și obiecte care te ajută să înoți, mi-au dat o vestă și un tub care plutește. Oamenii care nu pot merge vin mereu aici, spune Max.

Nati are un sigur picior și poartă o proteză de la bazin în jos pentru a merge, însă nu ar putea intra singură în mare. Așa că salvamarii o duc la apă cu ajutorul unui scaun amfibiu, care plutește. Apoi înoată liber.

Apa este minunată, foarte bună. E perfect, mă simt liberă. Ne ajută mult pentru că altfel nu aș putea înota singură. Și chiar dacă aș putea ar fi foarte incomod în momentul în care ar trebui să intru și să ies din apă, cu un singur picior, e complicat, mărturisește Nati.

Când vin aici simt că trăiesc la fel ca toți oamenii normali, cu ajutorul supraveghetorilor, spune un turist.

Primăria Barcelonei a angajat și antrenat 9 salvamari care să se ocupe doar de sprijinirea persoanelor cu handicap.

Gisela Campos, coordonatorul echipei de salvamari: Pentru noi e o activitate care ne răsplătește, dacă nu ar exista acest punct de acces acești oameni nu ar putea intra în apă. S-ar uita la mare și nu ar putea să înoate. Este o bucurie să vezi fețele lor fericite când intră în apă cu scaunul amfibiu sau cu dispozitivele.

Singurul inconvenient este că, din cauza pandemiei, serviciul este disponibil doar cu programare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite