Protest al sindicaliștilor în Capitală. Cartel Alfa: Dacă în perioada următoare nu vedem o rezolvare a solicitărilor, ne vom întoarce aici de zece ori mai mulți

20 octombrie 2022, 09:47

Cartel Alfa a început încă din 17 octombrie o acțiune de protest sub forma a două caravane sindicale. Una a pornit din Zalău, alta din Bacău, trecând prin localități sărace din Transilvania și Moldova.

Oamenii au protestat în toate oraşele prin care au trecut.

Caravanele s-au întâlnit joi în Bucureşti.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, solicită Executivului și Parlamentului măsuri concrete pentru stoparea degradării vieții românilor.

Potrivit lui Hossu, aproximativ 9.000 de agenți economici din România, din categoria celor mici și mijlocii, sunt în pragul falimentului, din cauza costurilor uriașe cu energia.

Constantin Popescu, președintele Sindicatului ALRO Slatina: „Necazurile noastre sunt prețurile exagerat de mari la gaze, cât și la energie, sărăcirea populației, oameni în șomaj, oameni disponibilizați, iar ALRO se află la un pas de colaps. Cred ca în luna mai se va închide.”

Conform unui comunicat al confederaţiei, sindicaliştii cer controlul preţurilor şi taxarea extra-profiturilor, creşterea salariilor şi a pensiilor, deblocarea negocierilor colective (modificarea Legii dialogului social) şi aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, şi a Legii 195/2020, privind statutul personalului feroviar.

„Avem creştere economică, vrem să o vedem fiecare dintre noi reflectată în buzunarul nostru. Din acest punct de vedere, trebuie să crească salariile, trebuie să crească pensiile. Nu în ultimul rând, ca şi guvernanţi, sunt garanţii de aplicare a deciziilor Parlamentului. Avem legi votate de parlamentari şi care nu sunt puse în aplicare, cum e legea de salarizare bugetară, legea statutului lucrătorului feroviar, ceea ce este inacceptabil. Ne-au blocat negocierile colective, trebuie să le deblocheze. Au sarcină în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să modifice legea. Mai e o lună şi jumătate şi n-au făcut nimic ca să rezolve această problemă. N-am venit să dăm jos Guvernul, dar, dacă în perioada următoare nu vedem o rezolvare a solicitărilor noastre, ne vom întoarce aici de zece ori mai mult, cu un singur scop: Jos Guvernul!„, le-a transmis Bogdan Hossu.

Acesta a anunţat că, vineri, reprezentanţii CNS Cartel Alfa vor merge la Administraţia Prezidenţială, „pentru a aminti preşedintelui” că în calitate de şef al CSAT „ trebuie să declare stare de urgenţă energetică”.

„Tocmai pentru ca să se controleze preţurile la energie şi pentru noi cetăţenii, dar şi pentru economie, pentru că altfel economia va avea ca efect, cum vedem deja, închiderea de întreprinderi, deci pierdere a locurilor de muncă, ceea ce este inacceptabil pentru interesul lor”, a punctat Hossu.

Structurile de decizie din cadrul confederaţiei CNS Cartel Alfa au stabilit la începutul acestei luni organizarea unor acţiuni de protest la nivel naţional, deoarece „costurile aberante la energie şi costurile în creştere ale alimentelor şi ale altor bunuri esenţiale forţează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase şi îi împing pe mulţi în sărăcie”.

„În acelaşi timp, atragem atenţia şi asupra faptului că, în contextul actualelor preţuri, foarte multe unităţi economice sunt puse în situaţia de a-şi înceta activitatea, iar cetăţenii români vor fi puşi în situaţii dramatice din cauza superficialităţii cu care este tratată problema la nivel politic”, au mai semnalat reprezentanţii CNS Cartel Alfa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite