Sistemele Nasams doboară rachetele și dronele rusești în Ucraina. Atacurile se intensifică în Avdiivka. Scurgerile de informaţii de la Pentagon ar putea fi o tentativă de manipulare a Moscovei
10 Aprilie 2023, 19:40 (actualizat 10 Aprilie 2023, 19:42)
(actualizat 10 Aprilie 2023, 19:42) | Știrile TVR

Soldații ucraineni de la Bahmut sunt sub presiunea atacurilor agresive ale rușilor care vizează acum și localitatea Avdiivka. Autoritățile de la Kiev sunt nevoite, după scurgerile de informații de la Pentagon, să își gândească planul de contraofensivă, ceea ce oferă rușilor posibilitatea să se replieze. Conducerea rusă din Donețk susține că soldații lui Putin controlează în proporție de 75% orașul Bahmut.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât în 5 luni de când folosește sistemul NASAMS peste 100 de rachete și drone rusești. Imaginile pe care le vedeți au fost date publicității de armata ucraineană și conțin secvențe din timpul operațiunilor care au avut loc în acest timp.

”Cred că în viitor, această brigadă, nu va mai folosi vechiul sistem antirachetă. Cred că în viitorul apropiat brigada antiaeriană va fi dotată cu cele mai moderne echipamente care vor fi în Ucraina”, a declarat Mikola Oleschuk, comandant al Forţelor aeriene ucrainene.

O afirmație care contrazice conținutul documentelor scurse de la Pentagon. Fără un aflux uriaș de muniții, întreaga rețea de apărare aeriană a Ucrainei, slăbită de baraje repetate ale dronelor și rachetelor rusești, s-ar putea fractura, spun rapoartele care circulă online.

Documentele conțin însă și informații prețioase despre mișcările Rusiei. SUA caută să afle cum a fost posibilă o asemenea breșă în informațiile sale și nu exclud posibilitatea ca Moscova să fi orchestrat scurgerea de informaţii pentru a semăna confuzie şi potenţiale divizări între Washington şi aliaţii săi.

”Ştim că există o tendinţă de a da vina pe Rusia pentru tot, oricând şi oriunde, şi de a atribui totul Rusiei. Ei bine, este o boală comună, deci nu e nimic de comentat aici”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în apropiere de orașul Zaporojie a fost distrus un depozit în care erau 70 de mii de tone de combustibili. Pe de altă parte, Rusia își revizuiește apărarea antiaeriană ca răspuns la intrarea Finlandei în NATO, iar președintele Belarusului, țara pe teritoriul cărei rușii intenționează să desfășoare arme nucleare, cere garanții de securitate.

”Dacă Belarus va fi atacată, Federaţia Rusă trebuie să apere Belarus ca pe propriul său teritoriu. De acest gen de garanţii avem nevoie!”, a declarat Alexander Lukasenko, preşedinte Belarus.

Pentru civilii ucraineni care nu vor să plece din casele lor de pe linia frontului realitatea este cruntă. Copiii au învățat cum să se ferească de bombardamente și să nu se mai sperie la fiecare bubuitură.

Între timp, Serviciul de Securitate ucrainean a deschis o anchetă care o vizează pe patroana unei agenții de turism din Crimeea care a facilitat deportarea a peste o mie de copii ucraineni.