Situația din școli, analizată la Ministerul Educației. Tătaru: Infectările pot fi puse pe seama începutului şcolii, dar nu în totalitate. Trebuie să respectăm măsurile

2 octombrie 2020, 12:14

ACTUALIZARE 13.40: Nu se impune în acest moment revenirea la starea de urgență, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Potrivit acestuia, sunt sute de elevi și profesori infectați cu noul Covid -19, iar înfectările pot fi puse pe seama începutului şcolii, dar nu în totalitate.

În ultimele șapte zile s-au înregistrat – „oarecum în legătură cu activitatea școlară” – 158 de copii infectați și 73 de cadre didactice și nedidactice infectate, a spus Tătaru.

Potrivit acestuia, de la începutul pandemiei au fost în jur de 3.200 de copii cu vârste între 0 și 9 ani și 5200 de copii între 10 și 19 ani infectați.

Întrebat dacă este valabilă revenirea la starea de urgență dacă timp de peste cinci zile de înregistrează mai mult de 2.000 de cazuri, Tătaru a răspuns că starea de urgență în acest moment nu se impune: „Se impune respectarea regulilor”.

Ministrul Sănătății a reiterat ideea că fiecare parte implicată are îndatoririle sale: „Ziua se compune din transport către școală, ziua școlii, transportul de la școală acasă, lucrul în familie, jocul în parcuri. Toate sunt reglementate, noi doar trebuie să respectăm măsurile”.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la rândul ei vineri că este important ca profesorii să le explice copiilor că viața noastră trebuie să nu fie pusă în pericol, prin nerespectarea măsurilor sanitare. La întrebările jurnaliștilor cu privire la sancțiunile care pot fi aplicate elevilor dacă refuză să respecte regulile, Anisie a spus că acești elevi riscă să li se scadă nota la purtare pentru comportament neadecvat în cadrul școlii.

___________________________________________________________________________

Crește alarmant de repede numărul cazurilor de COVID-19 în școlile și liceele din România. Unitățile de învățământ se închid una câte una și își trimit elevii să învețe online. Numai în Capitală ieri, 9 școli, licee și grădinițe au trecut în scenariul roșu și alte 5, în scenariul galben. Despre situația din școli și măsurile care se impun în situația actuală discuta acum la Ministerul Educației, premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.

Orban a spus, înainte de analiza situației școale la Ministerul Educației, că anul școlar actual nu are cum să fie compromis, pentru că abia a început: „Dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca acestea să fie la școală nu este foarte mare”.

„Din ceea ce am urmărit, dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la școală nu este foarte mare”, a spus Orban.

Întrebat despre situația îmbolnăvirilor în rândul elevilor și al profesorilor, premierul a răspund că „e o chestiune care nu ține de Ministerul Educației” și tocmai din acest motiv a invitat la întâlnirea de la MEC și Ministerul Sănătății și pe secretarul de stat Raed Arafat, „pentru a găsi împreună cele mai bune soluții să se corecteze eventualele disfuncționalități și de a lua măsuri care să îmbunătățească procesul educațional și în același timp să protejeze sănătatea copiilor”.

Întrebat, de asemenea, dacă anul acesta școlar este compromis, premierul a replicat: „Cum să fie compromis? Abia ce a început anul școlar. Știți foarte bine că sunt pe roșu câteva școli, pe sistem mixt 4.000 și ceva de școli, iar restul școlilor funcționează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puțin procesul educațional. Dreptul la educație al copiilor trebuie respectat, copiii au nevoie să se ducă la școală, să țină pasul cu materia și tocmai din acest motiv am stabilit acest sistem care să țină cont de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite