Slovenia: O nouă statuie pentru Melania Trump. Originalul a fost incendiat în noaptea de 4 iulie, de Ziua SUA
16 Septembrie 2020, 11:24
(actualizat 16 Septembrie 2020, 11:31)

O nouă statuie a Melaniei Trump a fost dezvelită marți în Slovenia natală a primei doamne a Statelor Unite pentru a înlocui originalul ars în iulie și pentru a aminti originile străine ale soției președintelui american, care condamnă imigrația, potrivit AFP și Reuters.

În mărime naturală și urcată pe un trunchi de copac în mijlocul unui câmp, lângă Sevnica, un oraș din estul Sloveniei, unde Melania Trump și-a petrecut copilăria, lucrarea din bronz o arată fluturând cu mâna, un gest inspirat de o poză a cuplului prezidențial.

Statuia a fost comandată de un artist american, Brad Downey, care a vrut să o facă un „non-monument, o contrapropagandă”. El a declarat pentru AFP că vrea să critice politicile șefului de la Casa Albă, amintind că propria soție, născută Melania Knavs în Iugoslavia, este imigrantă.

Anul trecut, el a comandat o primă statuie reprezentând-o pe fostul model în faimoasa ei rochie albastră de la un meșter sloven, Ales Zupevc, născut în același an și în același spital ca Prima Doamnă. Sculptura din lemn a fost pictată cu albastru pal amintind de haina pe care prima doamnă a SUA a purtat-o la ceremonia de învestire a soţului ei, Donald Trump.

Monumentul, sculptat cu drujba dintr-un trunchi de copac, a fost incendiat în noaptea de 4 iulie, când în Statele Unite se sărbătorea Ziua Independenţei.

Prin urmare, Brad Downey a comandat această copie, realizată dintr-un material mai solid și monocrom.

În ianuarie, o statuie din lemn cu chipul lui Donald Trump, realizată de un artist local în 2019, a fost incendiată în oraşul Moravce din Slovenia, la est de capitala Ljubljana.