Slovenia anunță măsuri suplimentare de sprijin pentru companiile afectate, în valoare de două miliarde de euro

Slovenia ajutor pentru firmele afectate de COVID-19
Slovenia ajutor pentru firmele afectate de COVID-19
22 aprilie 2020, 15:40

Statul va garanta împrumuturi cu scadenţa de până la cinci ani luate de companii până la finalul lui 2020. Mai exact, statul va garanta 80% din valoarea împrumutului.

„Măsura este menită să asigure lichiditate suplimentară economiei, să prevină pagube suplimentare şi să păstreze locurile de muncă. Avem o situaţie stabilă a finanţelor publice, lichidităţi suficiente în sistemul financiar şi ne vom asigura că acest lucru nu se va schimba”, a declarat oficialul sloven.

Anunţul vine după ce, la începutul acestei luni, autorităţile de la Ljubljana au acordat ajutor financiar de aproximativ trei miliarde de euro cetăţenilor şi firmelor care au suferit de pe urma efectelor epidemiei.

Pe baza calculelor Reuters, ultima rundă de măsuri, de două miliarde de euro, reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul Sloveniei.

De asemenea, datoria Sloveniei ca procentaj din PIB va creşte anul acesta, a anunţat Sircelj, fără a da o cifră exactă. Anul trecut, datoria s-a ridicat la 66,1% din PIB.

Slovenia, o ţară cu aproximativ două milioane de locuitori, înregistra miercuri 1.353 de cazuri de contaminare şi 79 de decese.

Luna trecută, Banca Centrală a Sloveniei estima că economia ar putea înregistra anul acesta un declin între 6% şi 16%, după un avans de 2,4% în 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă