Slujba de Înviere a fost oficiată, din nou, la Constanța. Mulți enoriași nu au respectat regulile de distanțare și nu au purtat măști
27 Mai 2020, 07:20 (actualizat 27 Mai 2020, 08:07)
(actualizat 27 Mai 2020, 08:07) | Știrile TVR

Slujba de Înviere a fost oficiată, din nou, azi-noapte în bisericile și mânăstirile de la malul mării. Oamenii au fost chemaţi să primească Lumină, la mai bine de cinci săptămâni de la sărbătorile pascale. Pentru mulţi enoriaşi, regulile au dispărut brusc în proximitatea bisericilor, nu au mai păstrat distanţa între ei şi nici nu au purtat măşti de protecţie. Mai mult, Înaltpreasfinţitul Teodosie i-a şi împărtăşit pe cei care au ţinut post, contrar recomandărilor Bisericii Ortodoxe care a transmis că adevărata slujbă a Învierii din acest an a fost oficiată în noaptea de Paști, iar deciziile arhiepiscopului Tomisului sunt asumate integral de acesta. Peste două sute de polițiști și jandarmi au stat în apropierea lăcașelor de cult pentru a asigura ordinea și liniștea pubilică, dar, chiar și așa, au existat și incidente.

Pentru a doua oară în acest an, credincioşii au luat Lumina Sfântă. În lăcaşele de cult de la malul mării a fost oficiată în miez de noapte slujba numită Odovania Praznicului Învierii, ritual săvârşit întocmai celui din noaptea de Paşte.

La Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel au luat parte la Odovania Învierii sute de credincioși. Mulți dintre ei au venit din alte orașe, de la sute de km distanță.

În ciuda momentului solemn, credincioșii s-au înghesuit și au uitat de pandemie și de distanțarea socială.

Iar încălcarea regulilor a culminat cu decizia arhiepiscopului Teodosie de a-i împărtăşi pe cei veniţi la slujbă, cu toate că Biserica Ortodoxă a decis amânarea acestui ritual.

În timpul slujbei, un constănțean supărat pe deciziile luate de Arhiepiscopia Tomisului și-a exprimat nemulțumirea în fața catedralei.

Biserica Ortodoxă Română s-a distanţat clar de deciziile înaltpreasfinţitului Teodosie spunând că acesta a acţionat în virtutea principiului autonomiei eparhiale, iar ierarhul îşi asumă integral cele întâmplate.