Slujba de Paște, oficiată în noaptea de Înălțare. Arhiepiscopia Tomisului va împărți Lumina Învierii. Reacția Patriarhiei

21 mai 2020, 18:15

Au fost stabilite și trei zile de post, pentru ca enoriașii să se poată spovedi și chiar să se împărtășească, deși în această perioadă sunt reguli și recomandări stricte. Este o hotărâre luată în virtutea autonomiei eparhiale, au precizat reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de Înviere va avea loc în noaptea de 26 spre 27 mai, la toate bisericile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, după cum au anunțat reprezentanții acesteia. Și ca totul să fie potrivit tradiției bisericești, înaintea slujbei, credincioșii sunt îndemnați să țină post. Pentru credincioșii care vor să se spovedească și să se împărtășească, Permanența Arhiepiscopiei a stabilit că zilele de 24, 25, 26 mai să fie zile rânduite pentru post.

Este pentru prima dată când credincioșăi sunt chemați să ia Lumina Sfântă în preajma Înălțării Domnului. Anul acesta, pentru prima dată, în noaptea de Înviere, credincioșii ortodocși nu au mers la slujbă din cauza restricțiilor impuse de epidemie și au așteptat acasă ca voluntarii să le aducă Sfintele Paști și Lumina Sfântă.

Patriarhia Română a precizat că decizia Arhiepiscopiei Tomisului este luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral, dar exclusiv, de ierarh şi de forul bisericesc local. Și speră că se vor respecta reglementările legale în vigoare. Sunt și teologi care nu înțeleg decizia luată.

“În primul rând, este o problemă de stil. A fost o lipsă de colegialitate față de colegii din Sfântul Sinod. Această reluare este atipică din punct de vedere liturgic și nu tocmai în regulă. Din păcate, este un spirit de frondă care poate avea interpretările sale”, spune Marius Vasileanu, profesor de Antropologia Religiilor.

Arhiepiscopia Tomisului a mai decis că pe 28 mai, de Înălțare, preoții îi pot pomeni în cimitire pe cei morți, așa cum se face la Paștele Blajinilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite