Slujbe speciale de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi
20 Iulie 2020, 21:07 | Știrile TVR

Au fost slujbe speciale la toate bisericile din țară pentru sărbătoarea Sfântului Ilie, cunoscut şi ca patron spiritual al aviatorilor români. Nu peste tot s-au respectat, însă, regulile impuse de pandemia de coronavirus. La Pitești, credincioșii s-au îmbulzit la altar și a fost nevoie de intervenția Poliției pentru a se restabili ordinea.

La una dintre bisericile din Pitești, curtea a fost plină de enoriași. Cu măști de protecție pe față, oamenii au uitat însă de distanța necesară și, la finalul slujbei, s-au îmbulzit spre altar, acolo unde preoții împărțeau pachete, conform tradiției.

În înghesuială, unuia dintre preoți i s-a făcut rău. Un echipaj de pe ambulanță i-a acordat primul ajutor.

Situația nu s-a repetat și la alte biserici. În cele mai multe lăcașe de cult din țară slujbele s-au ținut fără astfel de probleme.

La Mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița, spre exemplu, câteva sute credincioșii l-au sărbătorit pe prooroc în curte și au păstrat distanța de siguranță între ei.

Biserica din lemn a fost ridicată în 1928, iar Mănastirea Sfântul Ilie a devenit, în timp, unul dintre cele mai puternice centre monahale ortodoxe din Transilvania.

Proorocul Ilie este foarte iubit de creştini şi este considerat protectorul ploilor aducătoare de belşug pentru agricultori.