Şoferii care fac accidente grave, soldate cu victime, ar putea plăti mai mult pentru poliţele RCA
28 Noiembrie 2020, 21:27 | Știrile TVR

Şoferii care fac accidente grave, soldate cu victime, ar putea plăti mai mult pentru poliţele RCA. Autorităţile vor să înăsprească regulile din cauza indisciplinei în trafic care duc la statistici îngrijorătoare. În România sunt de două ori mai multe decese provocate de accidentele rutiere decât media din Uniunea Europeană.

Șoferii care provoacă accidente sunt penalizați în prezent cu două clase de malus. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să înăsprească regula, iar sancțiunile să fie calculate în funcție de gravitatea accidentului.

Astfel, asigurații ar urma să fie penalizați cu două clase de malus pentru accidentele cu pagube materiale și patru clase de malus pentru cele cu răniți sau decese.

Sistemul Bonus - Malus, folosit la calculul polițelor RCA, are coeficienți de la zero la opt. Cu cât clasa de malus crește, cu atât și polița RCA e mai scumpă. În schimb, când clasa de bonus crește, polița RCA se ieftinește.

Noile reguli propuse de autorități vin în contextul în care în România rata deceselor cauzate de accidentele rutiere e de două ori mai mare decât media europeană.

Noile reguli sunt în dezbatere publică și ar urma să fie aplicate cel mai probabil din decembrie sau de la începutul anului viitor.