Soldat rus proaspăt încorporat: „Ni s-a spus oficial că nu va fi niciun antrenament înainte de a fi trimiși în zona de război”. Ben Hodges: „Este criminal să trimiți soldați neantrenați în luptă”

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
29 septembrie 2022, 13:17

„Pe 29 septembrie vom fi trimiși la Herson”, adaugă noul recrut, îmbrăcat într-o uniformă militară rusă. „Comandanții regimentului ne-au confirmat.”

Această mărturie a unui bărbat înrolat după mobilizarea „parțială” decretată de Vladimir Putin face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi despre graba Kremlinului de a trimite noii recruți în prima linie din Ucraina, cu o pregătire minimă și, în unele cazuri, cu echipamente și provizii insuficiente.

În loc să remedieze deficitul de trupe al Rusiei în Ucraina, o astfel de abordare va cauza probabil o serie întreagă de probleme noi pentru Kremlin – de la moralul scăzut la nesiguranța trupelor și ratele mari ale deceselor, au declarat analiști pentru The Moscow Times.

„Forțele armate ruse, cu toată birocrația lor, pur și simplu nu sunt capabile să fie flexibile și rapide”, a declarat analistul militar Pavel Luzin pentru The Moscow Times.

„Din punct de vedere politic, este posibil să pretinzi că vei mobiliza, dar în acest moment este aproape imposibil să faci asta în Rusia.”

„Asta e, jocul s-a terminat”

Pe lângă filmările publicate marți în care soldatul se plânge de lipsa de pregătire, în ultimele zile au apărut și alte videoclipuri care evidențiază probleme cu echipamentul și cazarea.

Într-un clip, un ofițer spune unui grup de recruți să cumpere tampoane pe care le-ar putea folosi pentru a-și astupa rănile de gloanțe pe câmpul de luptă. În altă înregistrare video se văd soldați noi dormind pe podea, iar în altă filmare un comandant recunoaște că a fost chemat din vacanță și că habar n-are unde va fi trimisă unitatea.

„Prima limită a mobilizării va fi probabil debitul – sistemul trebuie să adăpostească, să antreneze, să hrănească, să echipeze”, a scris pe Twitter analistul militar Michael Kofman săptămâna trecută.

Potrivit unui raport din 2019 al think tank-ului american RAND Corporation, 90% din rezervele militare estimate la 2 milioane ale țării – în mare parte foști soldați și foști recruți – nu au mai primit nicio pregătire de la serviciul inițial.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a spus că toți bărbații recrutați vor fi antrenați înainte de a fi trimiși pe front, nu este clar exact ce va implica acest antrenament sau cât va dura.

„Asta e, jocul s-a terminat. Sunteți cu toții soldați acum”, a spus un ofițer rus unui grup de bărbați mobilizați, într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni. „Trei zile aici. Un zbor. Și apoi două săptămâni de pregătire militară”, a adăugat el.

„Este o crimă”

Alte relatări au sugerat că bărbații mobilizați primesc chiar mai puțin de două săptămâni de antrenament – și uneori deloc.

Lipsa de pregătire ar putea costa Rusia mii de vieți, spune Ben Hodges, un fost comandant al armatei SUA în Europa.

„Este criminal să trimiți soldați neantrenați în luptă… Este o crimă”, a spus Hodges pentru The Moscow Times. „Mă îndoiesc că acești oameni vor supraviețui foarte mult.”

Armata americană susține că are nevoie de minimum 10 săptămâni pentru a echipa în mod corespunzător, cu abilități de bază, un soldat.

„Primele 10 săptămâni îi transformă, îi pregătește fizic, le construiește cultura și mentalitatea și le oferă încredere”, a spus Hodges.

„Războiul va fi purtat acum din ce în ce mai mult pe partea rusă de către oameni care nu vor să fie acolo”, a spus Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

„Diferența de moral, coeziunea unității și alți factori critici dintre unitățile ucrainene și cele rusești va crește și mai mult”, a scris Lee pe Twitter săptămâna trecută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite