Soluții pentru deblocarea planului financiar de redresare „Next Generation EU”. O analiză „Lumea azi”

5 decembrie 2020, 16:54

Blocarea cadrului financiar multianual și a mecanismului de redresare „Next Generation EU” de către Polonia și Ungaria poate avea, pe lângă consecințele economice grave pentru blocul comunitar, un efect negativ în planul imaginii pentru președinția germană a Consiliului Uniunii Europene.

Or, din acest punct de vedere, Germania caută intens soluții, astfel încât să salveze până la sfârșitul anului pachetul financiar de 2 trilioane și jumătate de euro, dar și imaginea de lider al construcției europene la care Germania ține atât de mult.

Din punct de vedere ideologic, blocajul este total: Ungaria și Polonia consideră că o condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept este incorectă, atâta vreme cât statul de drept este un instrument arbitrar și abuziv în viziunea tandemului ungaro-polonez.

În aceste condiții, soluția de ieșire din impas pare a fi excluderea celor două țări din mecanismul de finanțare.

Cum ar fi posibil acest lucru fără încălcarea tratatelor? Printr-un artificiu care se numește „cooperare consolidată”.

Tratatul de la Lisabona permite unui grup de cel puțin 9 state să lanseze o inițiativă la care nu doresc să participe toate țările membre.

O altă posibilitate ar fi aceea ca Bruxelles-ul să încheie o înțelegere interguvernamentală cu statele membre interesate în accesarea pachetului financiar de redresare, însă o astfel de soluție ar fi mai lentă, pentru că ar trebui ratificată în parlamentele naționale și ar întârzia intrarea banilor în conturi cu aproximativ 6 luni.

Ambele soluții sunt radicale și ar irita și mai mult Budapesta și Varșovia.

De aceea, președinția germană a Consiliului Uniunii speră să ajungă la un compromis până săptămâna viitoare, când șefii de state și de guverne se întâlnesc la Consiliul European de iarnă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite