Soluțiile reprezentantului OMS în România Heather Papowitz, pentru ieșirea din pandemie: un plan clar, vaccinare, o comunicare coerentă care să ajungă la toți pe calea potrivită
03 Noiembrie 2021, 14:44 (actualizat 03 Noiembrie 2021, 17:11)
(actualizat 03 Noiembrie 2021, 17:11) | Știrile TVR

Heather Papowitz, reprezentantul OMS în România, a enumerat astăzi, într-o conferință de presă, care sunt soluțiile pe care le recomandă tuturor actorilor implicați în ieșirea din criza pandemică. Pe lângă vaccinare și comunicare, dr. Heather Papowitz a arătat că medicii de familie trebuie să fie primii în detectarea cât mai precoce a bolii și să asigure testarea. Locurile de muncă trebuie organizate în așa fel încât să se reducă riscul de transmitere a bolii, iar școlile trebuie menținute deschise cât mai mult timp, dar tot cu asigurarea reducerii infectării.

Știre în curs de actualizare.

Declarații Heather Papowitz:

-M-am întâlnit cu reprezentanți ai diverselor comunități, ai medicinei de familie, din alte sectoare de activitate.

- Toată lumea lucrează foarte mult și dorește într-un fel sau altul să fie parte a soluției. Cel mai important este să aducem toți actorii la aceeași masă, încât să existe un plan și o voce pentru controlul pandemiei.

- Trebuie să fie un plan foarte clar, care să fie aplicat la diverse niveluri de decizie.

- Prima dată trebuie să oprim acest val și să reducem acest nivel înalt al mortalității.

- Fluxul care presupune tratamentul pacientului pleacă de la domicliul acestuia, asistența primară, unitatea de spital, ATI, important este să nu ajungem în situația ca viața pacienților să fie în pericol.

- Cea mai importantă este medicina de familie, care trebuie să fie implicată în detectarea cât mai precoce a bolii, să asigure testarea şi să facă consiliere în ceea ce priveşte vaccinarea.

- Este important să-i protejăm pe cei vulnerabili și pentru aceasta, în afară de vaccinare, mai e distanțarea, purtarea măștii. Doar 21% din pacienții cu vârsta de peste 80 de ani sunt vaccinați. Deci cei mai vulnerabili.

- Foarte importante sunt locurile de muncă, care trebuie organizate în așa fel încât să reducă riscul de transmitere și același lucru trebuie și pentru școli. Școlile trebuie ținute deschise cât mai mult timp, lucrul trebuie făcut cu asigurarea reducerii infectării.

- Vaccinarea rămâne principala măsură, ea trebuie să protejeze categoriile vulnerabile, în general, în formele complicate care ajung la ATI sunt persoanele nevaccinate. Dacă vrem să nu ne întoarcem, să prevenim noi valuri de infecție, vaccinarea rămâne singura soluție.

- Ce este important - comunicarea, informația transmisă de toate persoanele importante din comunitate, care trebuie să fie coerentă, să ajungă la oameni pe calea potrivită.