Sondaj | Trei sferturi dintre români vor ca România să treacă la Euro și cred că măsura va avea efecte pozitive
10 Iulie 2021, 20:34 | Știrile TVR

Trei sferturi dintre români vor ca ţara noastră să treacă la Euro şi sunt convinşi că măsura va avea efecte pozitive. Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată că trecerea la moneda unică europeană se bucură în România de cel mai larg sprijin dintre toate ţările membre care încă nu au adoptat Euro.

Trecerea de la Lei la Euro e pentru români un vis de mult promis, care paradoxal, pare tot mai depărtat. Poate aşa se explică şi de ce ne dorim atât de mult ca salariile, preţurile, taxele, practic toată economia, să fie exprimate în moneda unică europeană. Trei sferturi dintre românii care au participat la studiu, consideră că trecerea la Euro ar avea efecte pozitive. Este cel mai mare grad de încredere înregistrat in cele 7 state care nu au aderat încă la zona euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia. Ungaria vine tare din urmă, pe locul doi.

Când vine vorba despre efectele trecerii la euro asupra preţurilor, românii sunt din nou printre cei mai optimişti.

Totuși, peste jumătate dintre respondenţi sunt de părere că măsura va aduce scumpiri.

O altă întrebare interesantă a fost dacă trecerea la euro va aduce şi o pierdere a identităţii naţionale. Şi aici, românii au fost cei mai optimişti. 7 din 10 respondenţi cred că nu se va întâmpla acest lucru.

Acum, dacă ar fi bine sau rău să trecem la moneda unică europeană putem să dezbatem ore întregi. Pentru că România nu mai îndeplineşte niciunul dintre cele 4 criterii economice esenţiale.

Aşa că aderarea la zona euro va rămâne cel puţin câţiva ani de acum încolo tot un vis de mult promis.