Sondaj: 67% dintre români sunt pro-vaccinare. Doar 2 din 10 susțin că nu se vor imuniza

22 ianuarie 2021, 20:38

La aproape un an de la apariția primului caz de infectare cu SARS COV2 în țara noastră, mai bine de jumătate dintre români cunosc pe cineva care a trecut prin boală. Acum câteva luni, această întrebare alimenta teoriile conspiraționiștilor că virusul nu ar exista.

Cât despre vaccinuri în general,77% dintre respondenți au părere bună și foarte bună. Și doar 18% au părere proastă despre aceste seruri.

Dintre cei 18% care nu agreează vaccinurile, cei mai mulți spun că motivul are legătură cu reacțiile adverse. Sunt puțini cei care susțin că serurile nu sunt eficiente sau că au fost create împotriva oamenilor.

Ajungem la întrebarea privind vaccinarea anticovid. 4 din 10 români spun un „DA” hotărât imunizării împotriva noului coronavirus. Cifrele mai arată că procentul celor care sunt pro vaccinare este de 67%. Doar 2 din 10 români susțin clar că nu se vor imuniza.

Însă dintre cei 31% care nu se gândesc să treacă pe la centrele de vaccinare sunt mulți care s-ar putea răzgândi. 63% dintre ei și-ar schimba decizia dacă ar primi informații pe înțelesul lor sau după ce ar avea date și reacții de la cei care s-au imunizat deja.

Întrebați cine le-ar da mai multă încredere în aceste seruri anticovid, cei mai mulți români și-au îndreptat atenția către medicul de familie. Alții ascultă sfaturile copiilor sau ale psihologului. Primarul și preotul se află și ei în topul încrederii, iar un sfert dintre cei intervievați spun că pot lua o decizie la recomandarea unor celebrități sau persoane cunoscute.

Iată și podiumul persoanelor celebre care îi inspiră pe români: Klaus Iohannis ocupă primul loc, șeful DSU Raed Arafat îl urmează, iar fostul șef al Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel, este pe locul 3.

Cum este privită campania de informare privind vaccinarea? 8 din 10 români susțin că știu ce s-a întâmplat în țara noastră în ultimele săptămâni.

Iar mai bine de jumătate dintre cei intervievați au spus că sunt mulțumiți de organizarea acestei campanii de vaccinare anti covid. 17% dintre ei au o părere proastă despre modul în care autoritățile și-au făcut treaba.

Întrebați dacă țara noastră va reuși să își atingă obiectivele și termenele propuse pentru imunizarea populației, mai bine de jumătate dintre cei chestionați au răspuns afirmativ, iar 45% nu cred acest lucru.

Sondajul IRES a fost realizat telefonic în perioada 13-15 ianuarie 2021 pe un eșantion de 1.512 persoane și are o marjă de eroare de ± 2,5%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite