PSD ar obține cele mai multe voturi în cazul alegerilor anticipate. Sociolog: Românii au taxat partidele care au provocat criza guvernamentală

6 octombrie 2021, 19:40

Social-democraţii susţin că soluţia pentru ieşirea din criza guvernamentală şi politică actuală o reprezintă organizarea de alegeri anticipate. Ar fi o soluţie favorabilă celor de la PSD, care au crescut în sondaje, cu multe procente faţă de decembrie anul trecut când au fost organizate ultimele alegerile parlamentare. C

Potrivit ultimului sondaj INSCOP, PSD a ajuns la 35%, în creştere cu peste 6 procente faţă de alegerile de anul trecut. Liberalii au scăzut la 21,9% de la 25%, cât au avut în decembrie. Cea mai mare scădere o înregistrează, potrivit sondajelor, cei de la USR. Potrivit INSCOP, USR a ajuns la 9,8%, faţă de 15% cât a obţinut în urmă cu 10 luni. Pe de altă parte, există şi un partid care a crescut mult în ultima perioadă. Vorbim aici despre AUR, care şi-a dublat scorul electoral şi a trecut ușor peste 17 la sută.

REMUS ȘTEFUREAC, directorul INSCOP: „Românii au taxat partidele care au provocat această criză, iar criza nu a putut fi – e o criza guvernamentală – deci nu a fost provocată de partidele din opoziție, a fost provocată de partidele de la putere. Sigur, fiecare a aruncat vina asupra unuia, asupra celuilalt. PNL a acuzat USR, USR a acuzat PNL.”

Dacă luăm în calcul că UDMR ar obţine un scor de 5% în cazul unor alegeri anticipate, înseamnă că PNL, USR, UDMR şi minorităţile nu ar putea forma o majoritate, scorul total fiind de 40,5%. Nici PSD împreună cu UDMR şi reprezentanţii minorităţilor nu ar strânge mai mult de 43,8%. Şi având în vedere că AUR pare evitat de toate partidele, chiar şi după alegeri, va fi foarte greu să se strângă voturile necesare pentru formarea unei majorităţi.

Sondajul INSCOP a fost realizat la nivel național în perioada 15 – 27 septembrie 2021, prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 1204 de persoane. Eroarea maximă este de ± 2,8 %, la un grad de încredere de 95%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite