Sonntagszeitung și Le Matin Dimanche: Patriarhul Kirill a spionat pentru KGB la Geneva în anii 1970

Patriarhul Kirill
Patriarhul Kirill
6 februarie 2023, 10:29

În 1971, Gundiaev, în vârstă de 24 de ani, a primit permisiunea de a se muta la Geneva pentru a reprezenta Biserica Ortodoxă Rusă la Consiliul Mondial al Bisericilor. Rapoartele stocate în arhivele federale care au fost studiate de Sonntagszeitung confirmă faptul că tânărul preot lucra pentru KGB.

Dosarul lui Gundiaev are 37 de înregistrări, între iulie 1969 și februarie 1989, majoritatea legate doar de cererile sale de viză și de intrare în Elveția. Există două înregistrări în care se notează că preotul este trecut pe lista oficialilor sovietici „care au avut măsuri luate împotriva lor”. Nu este clar ce măsuri au fost aplicate.

„Ni s-a spus: feriți-vă de acești preoți pentru că sunt agenți KGB. În conversațiile cu Kirill am avut întotdeauna sentimentul că el căuta informații. A fost foarte prietenos, dar a pus multe întrebări despre exil și membrii clerului”, a declarat o sursă anonimă pentru ziar.

Teologul german Gerhard Besier a scris în cartea sa următoarea însemnare: „KGB-ul a vrut să influențeze Consiliul Mondial al Bisericilor în anii ’70 și ’80 pentru a-l face să nu mai critice restricțiile privind libertatea religioasă din Uniunea Sovietică și să pedepsească în schimb SUA și pe aliații săi”, notează Sonntagszeitung.

Mai mult, ziarul notează că nepotul lui Gundiaev este în prezent preot-șef al unei biserici dintr-un cartier din Geneva. Acesta a declarat pentru Sonntagszeitung că unchiul său probabil nu a fost agent, dar a fost plasat „sub stricta supraveghere a KGB-ului”.

Patriarhul Kirill și Biserica Ortodoxă Rusă au refuzat solicitările de a comenta această anchetă. Consiliul Mondial al Bisericilor a declarat pentru Sonntagszeitung că nu are informații despre acest subiect.

Novaia Gazeta a relatat că Patriarhul Kirill deține încă o cabană în munții elvețieni. Potrivit ziarului, o femeie din Elveția i-a dăruit proprietatea. În februarie 2020, Open Media a descoperit că Gundiaev avea un ceas elvețian încrustat cu diamante.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite