Sorin Cîmpeanu: Școala începe pentru toți elevii pe 8 noiembrie. Când atinge rata de vaccinare a personalului de 60 la sută, școala revine la învățământ fizic, dacă sunt cazuri de infectare rămân regulile în vigoare
05 Noiembrie 2021, 07:38
(actualizat 05 Noiembrie 2021, 20:11) (actualizat 05 Noiembrie 2021, 20:11)
| Știrile TVR
A fost ultima zi de vacanţă pentru toată lumea: şcolari, preşcolari, liceeni sau profesori. De luni, cursurile se reiau, dar nu toţi elevii se întorc în bănci. Deocamdată, numai 1,8 milioane de copii. Restul fac şcoală online. Anunţul ministrului interimar al Educaţiei a fost bine primit de reprezentanţii elevilor, în timp ce părinţii cred că este o greşeală.
Pe 8 noiembrie, cursurile vor fi reluate în grădinițele și în școlile de stat, dar și în cele private. Elevii se vor putea întoarce însă fizic la cursuri doar în acele unități în care mai bine de jumătate dintre angajați sunt imunizați anti-COVID. Rata de vaccinare din școli trebuie publicată pe site-ul fiecărui inspectorat școlar.
Elevii susțin decizia ca școala să se reia față în față doar acolo unde profesorii au înțeles importanța vaccinării.
Experții în educație spun că măsura nu este echitabilă. Cred că autoritățile ar fi trebuit să ia în calcul, deopotrivă, incidența îmbolnăvirilor, situația din școli și pe cea din spitale.
În școlile din țară unde rata vaccinării este mică, directorii se vor conforma, iar cursurile vor fi online.
În cele cu rata mare de vaccinare, se fac pregătiri pentru reluarea orelor față în față.
În București, rata de vaccinare în învățământ e aproape 80%. Însă doar 69% din școli au peste 6 din 10 angajați imunizați anti-COVID. La nivel național, puțin peste jumătate din unitățile de învățământ se pot lăuda cu o rată de vaccinare mai mare de 60%.
Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a informat într-o conferinţă de presă, că a semnat ordinele care prevăd ca elevii de clasa a VIII-a şi cei de liceu să susţinută cu o teză mai puţin, iar numărul de note necesar încheierii mediei să fie micşorat.
Declarații ale ministrului:
- Am semnat şi am trimis la Monitorul Oficial cele două ordine de ministru, care reglementează structura anului şcolar şi care reglementează modificările aduse Regulamentului de organizare şi funcţionare în învăţământul preuniversitar (ROFUIP), în sensul în care se micşorează numărul de note necesar încheierii mediei pentru fiecare elev.
- De asemenea, am transmis în teritoriu către Inspectoratele Şcolare Judeţene lista tezelor care vor fi susţinute în acest an.
- Elevii din gimnaziu, mai exact elevii de clasa a VIII-a, vor avea o teză mai puţin, iar elevii de liceu vor avea, de asemenea, o teză mai puţin. De la patru teze în general s-a redus la trei teze, cu excepţia elevilor din învăţământul profesional, care aveau deja trei teze", a explicat ministrul.
- Cel de-al treilea ordin este pregătit pentru semnare pentru ca școala va începe pentru toți elevii și pentru toți copiii de grădiniță în 8 noiembrie
- in scurt timp ordinul va fi validat de CNSU.
- Pe parcursul acestei zile să poată exista ședințe al Consiliului de Administrație în fiecare școală și grădiniță și să fie anunțată decizia
- Criteriul se referă la rata de vaccinare din fiecare școală și grădiniță.
- Rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli va fi disponibilă pe site-ul fiecărui inspectorat
- Dacă există probleme de infrastructură, va exista posibilitatea ca la nivelul școlii să se facă o cerere să se rămână în online, chiar dacă rata de vaccinare este sub 60 %.
- Ziua de vineri va fi considerată zi de referința.
- În momentul în care se va atinge rata de vaccinare de 60 la sută, școala va întra în regim de învățământ fizic, dacă sunt cazuri de infectare, rămân regulile în vigoare.
_____________________
Cîmpeanu a declarat, joi, că pragul de vaccinare în rândul personalului didactic, astfel încât şcolile să funcţioneze cu prezenţă fizică, ar putea fi de 60%.
"Conform discuţiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii, pentru a funcţiona cu prezenţă fizică. Decizia finală se va anunţa mâine, la ora 10,00", a declarat Cîmpeanu.
În contextul creşterii accelerate a numărului de cazuri noi de COVID, în luna octombrie s-a decis ca elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal să intre într-o vacanţă de două săptămâni, în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie. Activităţile de tip after-school au fost suspendate pe o perioadă de 14 zile.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că vacanţa nu va fi prelungită, iar elevii se vor întoarce fizic la şcoală acolo unde condiţiile epidemiologice şi sanitare o permit, însă a precizat că a fost introdusă o condiţie pentru ca şcolile să poată funcţiona normal, respectiv gradul de vaccinare a personalului din unitatea de învăţământ.