Sorin Cîmpeanu publică rezultatul verificărilor asupra propriei teze de doctorat: ”Respectă normele eticii universitare și deontologiei cercetării”

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
28 august 2022, 17:41

Ministrul Cîmpeanu a publicat documetul într-o postare de pe pagina sa de socializare:

”Urmare a solicitării verbale, primită joi – 25 august 2022, în timpul unei conferințe de presă, când mi s-a cerut pentru prima oară în mod direct să fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, susținută în anul 2000, am decis să postez acest document primit în urmă cu aproape un an.

În anul 1992, în urmă cu 30 de ani, atunci când am inițiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esențială în prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurator al unor activități antropice și identificarea unor soluții care să corespundă economiei circulare – nu am anticipat cât interes vor suscită rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane.

În urmă unei analize realizate de către specialiști în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similititudinilor (sistemantiplagiat și Turnitin), a reieșit că: “teza de doctorat respectă normele eticii universitare și deontologiei cercetării și, în același timp, lucrarea are valoare științifică și practică, fiind de actualitate și în prezent, constituind o lucrare de referință în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătățiri funciare și, nu în ultimul rând, al protecției factorilor de mediu….

De asemenea, din raport reiese că “nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind formă și conținutul tezei de doctorat”.

“Coeficientul de similititudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document și conține grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% față de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similititudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%….”!

Concluzia comisiei este că “teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecință, apreciem că nu este oportună și nici motivată, în fapt și în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”, transmite Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite