Sorin Oprescu a fost reținut în Atena. Fostul primar al Capitalei era dat în urmărire internațională

17 mai 2022, 17:06

Sorin Oprescu a fost prins de către o echipă Enfast, specializată în depistarea fugarilor (European Network of Fugitive Active Search Teams).

Sentința pentru Oprescu a fost pronunțată de Curtea de Apel București. Instanța a decis și confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București (strada Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Oprescu a fost dat ulterior în urmărire internațională pentru că nu a fost găsit în țară.

Decizie luată cu doi la unu din completul de trei judecători

Decizia instanței a fost luată în majoritate, doi la unu, din completul de trei judecători

Inițial au fost doi magistrați care nu au reușit să se pună de acord în privința sentinței și a fost nevoie de un al treilea judecător, care a înclinat balanța. Acest al treilea judecător este Claudia Jderu, cea care a condamnat-o și pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare.

În primă instanță Oprescu a primit 5 ani și 4 luni de închisoare

Acuzațiile au vizat perioada când Oprescu era primar al Capitalei în al doilea mandat.

Procurorii DNA l-au acuzat pe fostul primar că ar fi fost liderul unui grup infracțional organizat din Primăria Capitalei, care se ocupa cu colectarea de comisioane, de șpăgi de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu instituții din subordinea Primăriei Capitalei.

Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Fostul edil a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Atac armat la sediul unei companii maritime din suburbiile Atenei. Poliția elenă. Sursa foto: Profimedia Images

Atac armat în birourile unei companii maritime de lângă Atena. Patru persoane au murit