Spania începe testarea pe oameni a unui vaccin împotriva COVID-19. Dacă totul merge bine, vaccinul va fi disponibil pe piață peste un an

30 august 2020, 13:28

Vaccinul va trece din septembrie la faza a doua, care va dura o jumătate de an. Vor participa persoane sănătoase din Germania, Belgia și Spania, împărțite în două grupe de vârstă: între 18 și 55 de ani și peste 65 de ani. În Spania, studiul se va desfașura în două spitale din Madrid și unul din Santander, pe 190 de voluntari aleși din toată țara.

SALVADOR ILLA, ministrul Sănătății: „Faza întâi de testare a avut loc în SUA și Mexic. Faza a doua se va desfășura în trei țări europene: Spania cu 190 de voluntari, Germania și Belgia. Dacă nu greșesc, numărul total al participanților va fi de 590 de persoane.”

Pentru a fi aprobat, vaccinul trebuie să treacă prin trei etape: testarea pe animale, apoi pe un grup restrâns de persoane pentru a afla posibilele reacții adverse, iar în final se administrează la zeci de mii de voluntari pentru a se testa eficacitatea. Recrutarea voluntarilor pentru cea de-a doua faza va începe săptămâna viitoare.

GALO PERALTA, cercetător: „Reacțiile vaccinului nu sunt la fel la toate categoriile de vârstă: copii, adulți și persoane în vârstă. De asemenea, știm că virusul se comportă diferit. Este important să înțelegem cum funcționează vaccinul și dacă asigură aceeași protecție.”

Dacă testele vor fi conform așteptărilor, vaccinul va fi disponibil pe piață abia peste un an.

La nivel mondial se lucrează la peste 160 de vaccinuri împotriva coronavirusului, dintre care 23 sunt în fază avansată de testare.

Spania este una dintre cele mai afectate țări de epidemie și a achiziționat deja 30 de milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca cu ajutorul cercetătorilor de la Oxford, care ar putea fi disponibil pe piață din noiembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite