Criza locuințelor se acutizează în Spania. În marile orașe apartamentele sunt din ce în ce mai scumpe, la fel și chiriile

6 decembrie 2021, 10:36

Statisticile arată că în Spania sunt în jur de 3 milioane și jumătate de locuințe libere. Cele mai multe au fost confiscate de bănci sau cumpărate de fonduri de investiții după criza din 2008.

Rosa a ocupat un astfel de apartament acum 9 ani, împreună cu fiica și nepoata ei care avea atunci doar câteva luni. Câștigă puțin peste 500 de euro pe luna din care s-a oferit să plătească o chirie socială, însă banca nu a fost de acord.

Rosa Perez, localnică din Barcelona: Această notificare a ajuns la avocatul meu. Scrie că voi fi evacuată, după 9 ani de stat aici. E foarte rău. Știu familii care au fost evacuate deși aveau copii mici. Cea mai mare frică este să nu îmi ia statul nepoata.

Santi Mas de Xaxas, mișcarea de rezistență PAH: În Spania situația este excepțională, comparativ cu ce se întâmplă în Europa. Peste un milion de oameni au fost evacuați din casele lor după criza economică din 2008. Apoi băncile au câștigat peste 60 de miliarde de euro, fără ca nimeni să le ceară nimic în schimb. Considerăm că aceste locuințe goale care aparțin băncilor trebuie să fie publice pentru că acele bănci au fost salvate de la faliment cu banii contribuabililor.

În jur de 40 de mii de spanioli locuiesc pe strada, în timp ce aproape 100 de mii de familii stau în case ocupate ilegal. Anual în jur de 7000 de noi proprietari reclamă la poliție că le-au fost luate abuziv apartamentele. Legea spaniolă protejează familiile vulnerabile, iar evacuările durează ani de zile.

În perioada pandemiei au fost interzise, însă există și situații în care ordinele judecătorești se pun în aplicare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite