Spania reduce TVA la gaze de la 21% la 5%, pentru a atenua povara asupra gospodăriilor şi companiilor

Flacără aragaz
Flacără aragaz
1 septembrie 2022, 11:26

„Astfel încât facturile la încălzire ale cetăţenilor să fie mai scăzute”, a explicat oficialul spaniol. Acesta a adăugat: „Guvernul caută să împartă corect costurile şi cheltuielile războiului din Ucraina”.

În ultimul an, Spania a redus de două ori TVA la electricitate.

Autorităţile de la Madrid s-au angajat să reducă folosirea gazelor, deşi până acum consumul de gaze a crescut, comparativ cu anul trecut.

Valurile de căldură din această vară au majorat cererea pentru electricitate, în urma folosirii intensive a aparatelor de aer condiţionat, în timp ce producerea de energie hidro a scăzut din cauza lipsei apei.

Şi Germania a anunţat luna trecută că va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, pentru a încerca să atenueze povara asupra gospodăriilor şi companiilor, afectate de creşterea costurilor cu energia şi de impunerea unei noi taxe pe gaze din octombrie.

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat că Executivul se aşteaptă ca furnizorii să transfere integral către consumatori reducerea TVA, măsura urmând să fie aplicată în perioada octombrie 2022 – martie 2024.

„Cu această măsură, reducem per ansamblu povara asupra clienţilor mai mult decât povara creată de noua taxă pe gaze. Reducerea TVA se va aplica atât timp cât va fi colectată taxa pe gaze”, le-a spus jurnaliştilor.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă