Spania testează săptămâna de lucru de 4 zile. Firmele din programul pilot vor primi câte 250 de mii de euro pentru compensarea eventualelor pierderi

9 aprilie 2021, 21:37

Aproximativ 6000 de angajați din IT, arhitectură, drept sau consultanță vor lucra timp de un an, doar 4 zile pe săptămână, fără să le fie diminuate salariile. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Ministerul Industriilor a pus la dispoziție 50 de milioane de euro din fonduri europene. Din acești bani companiile vor putea fie să angajeze mai mult personal, fie să facă investiții care să ducă în final la creșterea productivității angajaților, în ciuda faptului că vor petrece mai puțin timp la serviciu. Unii patroni din Spania aplică deja programul redus și în afara proiectului pilot.

Săptămâna de 4 zile de muncă este în dezbatere de câșiva ani în Spania, însă abia acum a prins contur, după inițiativa unui partid de stânga, ecologist și feminist fondat în 2019.

Analiștii economici și unele sindicate nu văd însă cu ochi buni inițiativa din cauză că va duce la scăderea contribuțiilor și pe termen lung va afecta sistemul de pensii.

Nici spaniolii nu sunt prea încântați de idee. 58% dintre cei chestionați se tem că reducerea programului de lucru va duce la scăderea salariilor.

 

Oana Dobrescu, corespondentul TVR la Madrid, ne oferă mai multe amănunte în materialul video.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă