Spania: Vulcanul din La Palma va erupe mult timp de acum înainte

20 octombrie 2021, 07:11

Ramon este unul dintre cei peste 7000 de evacuați de pe insulă. De 3 ori pe săptămâna vine să adune cenușa de pe acoperiș și să se asigure că locuința lui încă mai stă în picioare.

Mulți dintre cei evacuați locuiesc în rulotele pe care le-au cumpărat pentru a merge în vacanțe. Nu și-au imaginat vreodată că își vor petrece viața în ele.

Este mică, dar este bine compartimentată, are multe spații de depozitare, aici avem alimente, haine și așa mai departe, a explicat un localnic.

Tot ce au reușit să salveze din casă înainte să fie înghițită de lavă au depozitat în câteva dulapuri.

Suntem obosiți, foarte obosiți. În afară de vulcan, mai e și cenușa pe care trebuie să o îndepărtăm tot timpul. Suntem epuizați, dar cine se poate lupta cu natura? Trebuie să ne adaptăm încet, încet, a spus o femeie.

Mulți dintre cei care se retraseseră pe insulă pentru a-și petrece anii de pensie s-au întors în țările de origine.

Foarte multă lume a plecat. Mulți prieteni și-au pierdut casele și au plecat, dar eu cred că trebuiau să rămână și să ajute La Palma. Asta e părarea mea. Cred că temperamentul oamenilor din La Palma este mai puternic decât vulcanul, crede un localnic.

Lava a distrus până acum aproape 2000 de clădiri: case, magazine, școli, spitale, biserici și infrastructura vitală pentru insulă.

Specialiștii susțin că erupția nu se va termina prea curând.

În ultimele 24 de ore, măsurătorile au indicat cantități impresionante de dioxid de sulf: între 3 și 4 mii de tone. Pentru ca fenomenul să se apropie de final ar trebui ca emisia să scadă la 100 de tone.

În plus două dintre râurile de lavă formate ulterior încă nu ajuns în mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite