Specialiștii atrag atenția că scumpirea carburanților va deveni critică, dacă Guvernul nu ia măsuri

22 iunie 2022, 19:23

Dacă la începutul anului, un litru de motorină și benzină standard nu costa mai mult de 6 lei, în prezent, un litru de motorină și benzină standard costă cel puțin 8,56, respectiv 9,16 lei.

Specialiștii în energie atrag atenția că dacă Guvernul nu va lua rapid măsuri concrete, scumpirile vor deveni critice.

Dumitru Chiseliță, expert în energie: Probabil un prag de 10 lei pe litru va fi depășit în situația lipsei unei mãsuri de cãtre Guvernul României: diminuarea taxei pe valoare adăugată și eventual a accizei, limitarea marjelor comerciale ale furnizorilor, o puternică campanie de diplomație energetică pentru achiesarea de noi surse și noi rute de transport țiței și dezvoltarea unui plan pentru situații de urgență pentru consumatorii protejați. În situția în care aceste măsuri se vor lua, considerăm că pe moment am putea sã revenim sub 8 lei litrul de benzinã, într-o perioadã relativ scurtă.

Reprezentanții Asociația Benzinarilor Particulari din România susțin cã prețurile carburanților ar putea fi scãzute chiar pânã la 7 lei pe litru.

Ion Tache, Asociația benzinarilor particulari: 7 lei a fost un enunț și cred cã ar fi corect. Cred că ăsta ar fi prețul corect la ora asta. Oricum rămâne un câștig și atunci statul nu mai trebuie sã intervinã și să scoată bani din buzunar. Sigur cã rămâne un câștig mai mic decât atunci când vinzi cu 9 lei și cu 10 lei. E vorba și de moralã, e vorba și de ceilalți cetățeni ai țãrii care trăiesc greu.

Situația în alte țări

În mai multe țări europene s-au luat măsuri în sprijinul șoferilor: de la plafonări de preț, la reduceri de taxe sau acordarea unor bonificații.

La 1 aprilie Guvernul Spaniei a introdus o bonificație de 20 de cenți pentru fiecare litru de carburant. În momentul în care a intrat în vigoare măsura, prețul la pompa era de 1 euro și 70 de centi pe litru, acum însă a depășit 2 euro.

Guvernul italian a decis să reducă accizele la carburanți cu 30 de centi pe litru încă din luna martie. Actualul decret este valabil până pe 8 iulie, dar cel mai probabil va fi prelungit cel puțin până în toamnă. În ciuda ajutorului dat de stat, un litru de carburant în Italia depășește 2 euro.

În România până acum doar transportatorii și distribuitorii au primit un ajutor de 50 de bani pe litrul de carburant. În agricultura erau acordate deja alte subvenții pentru motorină.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă