Speculațiile Rusiei privind Transnistria. Avertisment către SUA și țările NATO. Reacția imediată a României
25 Februarie 2023, 12:29 (actualizat 25 Februarie 2023, 19:57)
(actualizat 25 Februarie 2023, 19:57) | Știrile TVR

România condamnă informațiile false puse în circulație de Moscova care susțin că autoritățile de la Kiev ar plănui să atace Transnistria printr-o operaţiune sub steag fals. Acuzațiile au fost respinse de guvernul de la Chişinău și de președintele Volodimir Zelenski. Însă Rusia ameninţă că va replica in mod adecvat în cazul unui atac ucrainean asupra Transnistriei și avertizează statele occidentale să se abțină de la eventuale provocări.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a criticat dur acțiunile Rusiei. Șeful diplomației a spus că Moscova trebuie să-și retragă forțele din Ucraina și să respecte Charta Națiunilor și legislația internațională.

BOGDAN AURESCU, ministrul de externe al României: Suntem preocupați profund de ultimele planuri ale Rusiei de a destabiliza această țară. Este de neacceptat această retorică de amenințare pe care Ministerul de Externe rus o are. Asemenea comportament provocator, bazat pe nimic, este complet inacceptabil. Susținem suveranitatea Republicii Moldova.

Atât România cât și Republica Moldova au respins acuzațiile lansate de Moscova, potrivit cărora Ucraina ar fi mutat trupe la frontiera cu regiunea separatistă Transnistria.

DIPLOMAŢIA REPUBLICII MOLDOVA NU CONFIRMĂ INFORMAŢIILE MOSCOVEI

Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului. Autoritățile Republicii Moldova califică aceste acuzații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă.

Președintele Zelenski a avertizat că Vladimir Putin are nevoie de reușite militare și ar putea deschide un nou front în foste republici sovietice, unde există conflicte între guvernul central și separatiști pro-ruși. Un exemplu ar putea fi Republica Moldova.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: Mass media de la Moscova afirmă că Ucraina pregăteşte o invadare a Transnistriei. De ce? Pentru că ei ştiu foarte bine că noi respectăm integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar teritoriul transnistrean este, de fapt, al Moldovei. Continuă să ne provoace!

Ministerul apărării de la Moscova insistă, însă, că observă o creștere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene deasupra teritoriului regiunii separatiste. Și diplomația rusă a avertizat țările membre  NATO  să nu  lanseze o acțiune în Transnistria.

Avertisment MAE rus: “Nimeni să nu se îndoiască: forţele armate ale Federaţiei Ruse vor replica într-o manieră adecvată oricărei provocări din partea regimului de la Kiev. Forțele armate ruse îi vor apăra pe conaționalii noștri, contingentul militar rus, membrii grupului operativ rus și depozitele cu muniție  din satul Kolbasna, Transnistria. (Sursa: www.mid.ru)

În conflictul declarațiilor, parte a războiului hibrid declanșat de Rusia, a intervenit și liderul de la Minsk. Aleksandr Lukashenko a spus că nu crede într-un plan de intervenție al Kievului în Transnistria pentru că nu ar avea interesul deschiderii unui al doilea front. Dar o criză nu poate fi exclusă.