Spioni și refugiați. Orașul care a devenit „Casablanca” Europei pentru rușii care fug de regimul Putin

Topografia orașului Belgrad
Topografia orașului Belgrad
2 noiembrie 2022, 12:45

Tânăra de 36 de ani este specializată în imigrație, oferind oamenilor documentele potrivite și conectându-i cu agenți imobiliari într-un oraș care s-a transformat, de declanșarea invaziei ruse, într-un refugiu primitor pentru mii de ruși de. Noii sosiți s-au adunat în spații de lucru comunale, au înregistrat peste 2.000 de afaceri și chiar au dat un impuls pieței imobiliare. Mulți caută acum să se stabilească pe termen lung în urma mobilizării militare decretate de Putin în septembrie.

„La începutul războiului, toți clienții au cerut să închirieze o locuință”, a spus Vujovic, care consideră că a avut de-a face cu cel puțin 500 de ruși în acest an la biroul ei dintr-un bloc de apartamente din centrul Belgradului. „În ultimele luni, am primit o mulțime de solicitări de la ei pentru a cumpăra, și nu doar pentru a obține rezidența, ci și pentru a locui aici.”

Acest aflux migraționist, împreună cu escaladarea atacurilor lui Putin în Ucraina, au făcut din relația Serbiei cu Rusia una din ce în cele mai inconfortabile. Liderii Uniunii Europene, la care Serbia dorește în cele din urmă să adere, l-au avertizat pe președintele Aleksandar Vucic că țara sa trebuie să se hotărască în ce tabără joacă, pentru că Belgradul ezită să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei. Dar filonul pro-rus este adânc înrădăcinat la Belgrad.

„Belgradul a fost precum Casablanca în ultimele săptămâni”, a spus Vucic pe 17 octombrie într-un discurs susținut la agenția de securitate a Serbiei, asemănând capitala sârbă cu filmul „Casablanca” din 1942, în care orașul marocan era descris ca un loc plin de spioni și refugiați de război.

Peste 100.000 de ruși și câteva sute de ucraineni au venit în Serbia de la începutul conflictului, dintre care 17.000 au primit permise de ședere, potrivit lui Vucic. Restul s-au mutat în alte țări sau rămân în Serbia ca vizitatori.

„Când avem oaspeți din Rusia, îi descoperim pe cei din serviciile occidentale care îi urmăresc”, a spus el. „Când avem oaspeți din Vest, atunci ceilalți îi urmăresc.”

Serbia permite rușilor să intre în țară fără viză pentru primele 30 de zile, iar compania aeriană națională a menținut rute către Moscova și alte trei orașe rusești.

Prezența rușilor în Belgrad, un oraș de aproximativ 1,4 milioane de locuitori, nu este greu de observat. Un reper este hotelul art nouveau Moskva, în timp ce centrul cultural Ruski Dom, sau Casa Rusiei, este chiar mai jos. Gigantul energetic Gazprom PJSC sponsorizează Steaua Roșie Belgrad, cea mai de succes echipă de fotbal a țării.

Aceste legături au o istorie lungă. Serbia și-a reînviat relația cu Rusia ortodoxă în anii 1990, în timpul destrămării sângeroase a Iugoslaviei, când părți ale federației și-au câștigat independența cu sprijin occidental. Încercările autocratului Slobodan Milosevic de a contesta acest lucru pe câmpul de luptă au declanșat sancțiuni și izolarea țării. Sârbii au căutat sprijin spre Est, obținând ajutorul Rusiei în timpul bombardamentelor NATO din 1999 pentru a pune capăt conflictului din Kosovo.

Belgradul permite noilor sosiți să găsească cazări relativ accesibile, cel puțin în comparație cu Moscova, o șansă de a se reinstala, de a începe o afacere sau cel puțin de a se gândi la următoarea lor mișcare. Rușii au înființat 2.321 de firme și companii mici în Serbia în acest an, majoritatea în Belgrad, o creștere de la doar 158 pe întreaga durată a anului 2021, potrivit Registrului de afaceri al Serbiei.

Rușii au dus și la o explozie a prețurilor pe piața imobiliară. Prețurile de închiriere s-au dublat în Belgrad din cauza cererii în creștere, potrivit Katarinei Lazarevic, care conduce una dintre cele mai importante agenții imobiliare din oraș.

Un apartament mediu cu un dormitor din centrul Belgradului a sărit de la 300 de euro pe lună la cel puțin 600 de euro, a spus ea, asta într-un oraș în care salariul mediu net lunar este de aproximativ 800 de euro.

„Tot ce apare pe piață este achiziționat instantaneu”, a spus Lazarevic. „În curând, nu va mai fi nimic de oferit la Belgrad”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite