Spitalele, asaltate de bolnavii de viroze. Medicii se așteaptă la declararea epidemiei de gripă. Vârful îmbolnăvirilor va fi în luna februarie

3 ianuarie 2023, 19:10

Laura și-a adus fetița de numai două luni și jumătate la spitalul din Craiova, pentru că micuța se simțea din ce în ce mai rău. La fel ca ea, alți 26 de copii au ajuns în grija medicilor de la Clinica de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia”, cu simptome de gripă sau viroză. Un sfert dintre ei au sub trei luni. Cei mai mulți au primit diagnosticul de pneumonie sau amigdalită. Iar unii au fost internați chiar și de mai multe ori.

LIGIA STĂNESCU, medic primar pediatru: Sfaturile pentru părinți: În primul rând, să protejeze copilul de persoane bolnave. Apoi, la primele semne ale bolii, să se adreseze medicului.

Și medicii de la Spitalul  „Sf. Maria” din Iași spun că se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze din ultimii 15 ani. Cei mai vulnerabili sunt copiii, în special sugarii și cei până în 2 ani. Dacă în mod obișnuit erau internați 10-15 copii cu infecții respiratorii și complicații ale acestora, săptămâna trecută s-au înregistrat 110 internări. Iar numărul lor a crescut și în primele zile ale anului.

ALINA BELU, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iaşi: Media de adresabilitate a pacientului e de 150-170 de pacienți în 24 de ore, dintre care 25% necesită internare.

Sfatul medicilor pentru părinți este să îi monitorizeze cu atenție pe copii și la primele semne de boală să ia legătura cu medicul de familie. Dacă starea lor nu se îmbunătățește, să meargă la Urgență, pentru a preveni complicațiile.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara: Copiii, în special cu patologie neoplazică, cu patologie hematologică şi metabolică, copii cu diabet. Aceştia dezvoltă forme mai complicate. În rest, formele, după 2-3 zile cu tratament de specialitate, se remit şi pot fi externaţi în siguranţă. Probabil că aceşti doi ani şi jumătate de SARS-CoV-2 ne-a produs un dezechilibru imun pe care acum îl resimţim.

Capitala nu face excepție și înregistrează numeroase cazuri de infecții respiratorii. La ambulanță au fost mii de solicitări pentru simptome de viroză, gripă ori COVID. Iar spitalele de copii sunt pline. O bună parte dintre micuți au nevoie de oxigen pentru a respira.

ALIS GRASU, manager al Serviciului de Ambulanță București – Ilfov: Este o creștere destul de importantă a numărului de apeluri pentru cazuri de febră, infecții de căi respiratorii superioare, semne de gripă și Covid, pe ultimele patru zile s-au înregistrat  2.373 de cazuri, cu aceste motive de solicitare.

Unul dintre virusurile responsabile de îmbolnăviri este virusul sincițial respirator și provoacă bronșiolite, mai ales în rândul copiilor foarte mici. Nu este unul nou, apare anual, doar că acum a provocat un număr record de cazuri.

EMILIAN POPOVICI, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: La ora asta populaţia este agresată de cel puţin trei virusuri respiratorii simultan, respectiv de SARS-CoV-2, care nu a dispărut, de virusul sinciţial respirator şi de virusul gripal. Suntem în a treia săptămână de creştere, deci în momentul în care această creştere va continua, cu siguranţă că se va justifica declararea epidemiei de gripă.

Dincolo de alimentația corespunzătoare, odihnă și mișcare, oamenii trebuie să evite pe cât posibil contactul cu cei bolnavi. Și să respecte reguli simple de igienă precum spălarea mâinilor. Dar și să poarte măști de protecție și să păstreze distanța. Medicii estimează că vârful îmbolnăvirilor va fi în luna februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite