Sportul, terapie de succes pentru tinerii care se droghează

25 iunie 2022, 17:25

Agenția Națională Antidrog are date care arată că vârsta medie de la care se consumă droguri a coborât la 15 ani.

Sociolog în această instituție, Lavinius Sava, spune că, în alte țări, există programe prin care populația tânără poate fi dirijată către activități sportive și, automat o reducere a consumului de droguri. Unul de succes a fost aplicat cu succes de primăria din Reykjavik.

Lavinius Sava, sociolog Agenţia Naţională Antidrog: O experiență foarte interesantă, dar care din păcate, ca de obicei e foarte puțin vizibilă în România. Acum 20 de ani, orașul era în topul consumului de alcool și droguri de către tineri. Primăria a acordat vouchere, nu foarte scumpe- 200-300 de euro anual -tinerilor care se angajau să practice în mod organizat un sport.’

SPORTUL ÎI ŢINE PE TINERI DEPARTE DE DROGURI ŞI BĂUTURĂ

Acestui program i s-ar datora în parte chiar și performanța naționalei de fotbal a Islandei în sferturile campionatului din 2016, succes uriaș pentru o țară cu puțin peste 360.000 de locuitori.

La noi, Mădălin Tănase a salvat mulți tineri care păreau pierduți cu ajutorul artelor marțiale.

Mădălin Tănase, instructor de arte marţiale: Sportul are și un obiectiv – nu numai practicarea înaltei performanțe, ci vorbim și despre terapie. Mai ales acum -uitați în ce nenorociri întră tinerii cu alcool, cu stupefiante! Avem o fetiță care a fost plecată de acasă, s-a întors , e acum un copil care practică sport de înaltă performanță , nu mai sunt probleme că să spunem așa, dar a fost descoperită la timp.

Și un tânăr de 19 ani, campion al României la rugby, are un mesaj pentru tinerii care cedează tentațiilor nocive.

Kemal Altinok, jucător de rugby la SCM Timişoara: I-aş îndemna să se apuce de sport şi nu neapărat de un sport de performanţă , sportul înseamnă sănătate. Dacă decizi să nu mai fumezi un pachet pe zi şi decizi să mergi la sală, să schimbi ceva în programul de alimentaţie și să nu mai consumi atât de mult alcool sunt sigur că ar aduce un plus în viaţa fiecăruia.

ROMÂNIA ARE 60 LA SUTĂ DIN POPULAŢIE SEDENTARĂ

Și chiar dacă nu există riscul de a fi dependenți de vicii, un procent mare din rândul tinerilor de la noi se confruntă cu probleme grave de sănătate din cauza lipsei activității fizice.

Irina Dehillerin, psiholog sportiv: Un studiu făcut pe populaţia României, şcolară, arată că suntem aproape într-un dezastru naţional în privinţa capacităţii fizice a unui copil de şcoală care nu mai ştie, nu spun să alerge sau să sară peste obstacole, să meargă drept. Dacă vă uitaţi pe stradă puteţi să vedeţi copii care sunt cocoşati.

3 DIN 10 TINERINU FAC NICIO ACTIVITATE FIZICĂ

Peste 60 % din populația României nu face niciodată sport, potrivit unor statistici la nivel european, iar dacă vorbim despre grupa de vârstă 15-24 de ani, peste 30 % nu practică vreo activitate fizică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite