Spovedanii în lacrimi pentru refugiații ucraineni. Preot: Din puține cuvinte am înțeles multe. Durerea este mare

21 aprilie 2022, 08:38

Doi preoți care vorbesc ucraineană au venit să îi spovedească și să îi pregătească pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului.

Nadia Samko și fiul ei de 17 ani s-au refugiat încă din martie în Bistrița. Înaintea sărbătorilor pascale, Nadia se spovedește și se împărtășește. Anul acesta nu știa daca va reuși, dar doi preoți au săvârșit denia de miercuri în limba ucraineană, apoi au stat de vorba cu refugiații.

Nadia Samko: Este normal ca toţi ucraineini să se spovedească, şi eu am vrut asta. Cred că toată lumea care îl iubeşte pe Dumnezeu ar trebui să se roage pentru pacea între națiuni

Reporter: Ce îţi lipseşte cel mai mult?

Fiul Nadiei: Cel mai probabil, o parte din familia mea, tatăl, bunica şi câţiva prieteni. Vorbim pe internet dar nu este ca faţă în faţă.

Reporter: Care este cea mai mare dorinţă a ta?

Fiul Nadiei:  Cea mai mare dorinţă?! Să se termine războiul cât mai repede cu putinţă.

Arina și mama ei sunt în România de o luna, iar capul familiei a rămas în Kiev. S-au rugat pentru încetarea conflictului armat și s-au întâlnit cu alți ucraineni.

Fiica Arinei: „Este frumos când toată lumea susţine Ucraina şi am fost primiţi cu braţele deschise aici. Oamenilor le pasă şi ne-au primit în casele lor cu inima deschisă!

Arina: ”Câteodată merg la graniţa cu Ucraina şi trimit pachete pentru familia din Ucraina, cum ar fi medicamente.”

Preoții care au săvârșit denia au experiență în taina spovedaniei. Cu toate acestea, nimic nu i-a pregătit pentru gândurile și emoțiile transmise de refugiați.

Nicolae Lauruc, vicar, Vicariatul Ortodox Ucrainean din România: Pentru mine aceste întâlniri au fost cele mai sfinte, pline de emoții. Nu știam cum să îi recepționez, cum să vorbesc cu ei. A fost o spovedanie mai mult în lacrimi. Din puține cuvinte am înțeles multe. Durerea este mare”

La slujba au venit și localnicii solidari cu poporul ucrainean.

Localnică: „I-am primit cu bine și ne-am implicat împreună cu fica mea, cu nepotul. Am fost și la pachete când am trimis „

Localnic: „Suntem compleșiti de tot ce se întâmplă acolo și îi primit cu brațele deschise, lângă familie. Mai ales în sfintele sărbători de Paște

600 de ucraineni și-au găsit adăpost în Bistrița-Năsăud. Unii locuiesc la pensiuni, alții în casele puse la dispoziție de români cu inima mare. Mulți și-au găsit un loc de muncă, iar copiii fac școală online.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite