Stare de urgență în Italia. Livrarea de gaze, sistată după explozia de la terminalul din Austria. Prețul gazului a crescut în Europa

12 decembrie 2017, 22:15

Deflagrația, provocată de o defecțiune, a fost foarte puternică. Martorii spun că bubuitura s-a auzit de la cel puțin 10 km și s-a simțit ca un cutremur. Focul a fost stins după mai bine de 4 ore. Terminalul de gaz, situat lângă frontiera cu Slovacia, este un punct major de distribuție în Europa. Pompează gaz venit din Rusia și Norvegia către vecini, inclusiv către Germania și Italia. De altfel, italienii sunt cei mai afectați: livrările de gaz spre ei au fost sistate și e stare de urgență.

La Bruxelles, grupul special al Uniunii Europene care se ocupă de coordonarea livrărilor de gaze a anunțat că urmărește îndeaproape situația, după ce italienii au rămas fără gaz, iar Slovacia, Ungaria și Croația întâmpină și ele probleme în alimentare.

Prețul gazului la vânzările imediate a crescut în toată Europa, dar cel mai mult în Italia: 150 la sută, ajungând la 60 de euro pe meagawat oră.

Niciodată în istorie nu s-a mai înregistrat un astfel de preț atât de mare.

Cea mai mare piață europeană a gazului este Marea Britanie. Și aici, prețul a crescut în ultimele ore cu 40 la sută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite