Statele Unite au cerut Chinei controale sporite pentru a evita o epidemie globală a deceselor cauzate de supradoze de droguri sintetice

Captura droguri
Captura droguri
15 martie 2023, 19:19

Proliferarea drogurilor sintetice este o „ameninţare globală”, iar pentru fabricarea acestora „este nevoie doar de imaginaţia unui chimist şi de unii precursori cu dublă utilizare care adesea provin din China”, a declarat directorul Oficiului american pentru politica de control a stupefiantelor, Rahul Gupta, participant la o reuniune la Viena a Comisiei ONU pentru stupefiante.

„Zeci de mii de vieţi, dacă nu milioane, sunt în joc pentru toată comunitatea internaţională. Şi este important să acţionăm”, a insistat acesta.

În SUA au survenit în anul 2021 peste 100.000 de decese din cauza unor supradoze de droguri, majoritatea provocate de fentanil, un opioid sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina.

Deşi fentanilul adus în SUA este fabricat cu predilecţie în laboratoare clandestine din Mexicul vecin, urmărirea de către autorităţile americane a grupărilor infracţionale şi a lanţurilor globale de aprovizionare cu precursori destinaţi fabricării drogurilor relevă că China joacă de asemenea un rol.

„Nu este vorba despre guvernul chinez, ci de elemente criminale chineze” care cooperează cu mexicanii furnizându-le acestora precursori, explică responsabilul american menţionat, care avertizează că Statele Unite vor lua măsuri împotriva respectivelor grupări infracţionale chineze, chiar şi fără cooperarea Beijingului.

Cât despre această cooperare, acelaşi oficial deplânge că Washingtonul a cerut în zadar Beijingului să aplice trei principii de bază asupra comercializării precursorilor, şi anume cunoaşterea clientului final şi oprirea livrărilor către clienţi necunoscuţi care le pot expedia narcotraficanţilor, etichetarea corectă a produselor şi înregistrarea cantitativă a livrărilor şi a destinaţiilor acestora.

Dar tensiunile diplomatice între Washington şi Beijing au devenit un obstacol în calea cooperării în materie de droguri. China a suspendat cooperarea antidrog cu SUA după vizita pe care fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a efectuat-o anul trecut în Taiwan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite