Statele Unite au dezvăluit primele sancţiuni după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din Ucraina

Vladimir Putin | Foto: Shutterstock
Vladimir Putin | Foto: Shutterstock
22 februarie 2022, 03:06

Ca răspuns, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv care interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare de către americani către, dinspre sau în interiorul regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk din sud-estul Ucrainei.

Joe Biden l-a informat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre aceste măsuri, reafirmând ‘angajamentul Statelor Unite’ la respectarea ‘integrităţii teritoriale a Ucrainei’, potrivit Casei Albe.

Dar un înalt responsabil al administraţiei americane a părut să semene îndoieli în legătură cu fermitatea Statelor Unite atunci când trupele ruse vor intra în aceste teritorii, aşa cum le-a dat ordin Vladimir Putin.

‘Vom urmări foarte îndeaproape ce fac în orele şi zilele următoare. Iar răspunsul nostru va corespunde acţiunilor lor’, a spus el, amintind că forţele ruse operează în secret în Donbas de opt ani.

‘Forţe ruse care intră în Donbas nu ar fi ceva nou’, a adăugat el, fără a menţiona faptul că trupele ruse ar trece peste o frontieră recunoscută internaţional pentru a merge în această regiune separatistă.

Washingtonul îşi va continua eforturile diplomatice ‘atât timp cât tancurile ruseşti nu vor fi în mişcare‘, a precizat acest înalt oficial sub protecţia anonimatului.

Cele două teritorii separatiste Doneţk şi Lugansk au deja relaţii extrem de limitate cu Statele Unite. Dar aceste sancţiuni anunţă o nouă fază în ceea ce ar putea deveni în curând cea mai periculoasă confruntare dintre Occident şi Moscova de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

‘Alte măsuri’ vor fi dezvăluite marţi, a spus responsabilul american, fără a oferi alte detalii.

În paralel, Uniunea Europeană a făcut cunoscut că îi va sancţiona ‘pe cei care sunt implicaţi’ în decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa acestor teritorii ucrainene.

Premierul britanic Boris Johnson a promis şi el sancţiuni ‘importante’.

Anunţul lui Vladimir Putin a fost făcut într-un moment în care occidentalii avertizează asupra iminentei invazii a Ucrainei, la frontierele căreia, potrivit Washingtonului, peste 150.000 de militari ruşi aşteaptă de săptămâni întregi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite