Statele Unite, Australia şi Japonia vor să intensifice cooperarea militară pentru a descuraja China

Cooperare SUA Australia Japonia
Cooperare SUA Australia Japonia
2 octombrie 2022, 07:24

„Suntem profund îngrijoraţi de comportamentul din ce în ce mai agresiv şi de intimidările Chinei în Strâmtoarea Taiwan şi în alte părţi din regiune”, a declarat şeful Pentagonului, Lloyd Austin, care i-a primit pe omologii australian şi japonez la cartierul general al comandamentului militar american din regiune.

„Interesele noastre depind de respectul pentru ordinea internaţională, dar vedem că această ordine este contestată în regiune (…) de China, care încearcă să modeleze lumea din jurul ei aşa cum nu am mai văzut până acum”, a afirmat ministrul australian al Apărării Richard Marles.

Denunţând „schimbările unilaterale, prin forţă, ale status quo-ului din partea Chinei în Marea Chinei de Sud şi de Est”, precum şi recentele lansări de rachete de către Coreea de Nord, ministrul japonez al apărării Yasukazu Hamada a declarat că vrea „să discute despre ce putem face (…) pentru consolidarea capacităţilor noastre de descurajare şi reacţie în regiune„.

Statele Unite au lansat o ofensivă diplomatică de amploare în ultimele zile pentru a încerca sã contracareze influenţa Chinei în această regiune strategică. Washingtonul a anunţat joi un nou fond de asistenţă în valoare de 810 milioane de dolari pentru insulele din Pacificul de Sud, unde îşi vor spori prezenţa diplomatică.

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a vizitat săptămâna trecută Japonia şi Coreea de Sud, reafirmând hotărârea Washingtonului de a acţiona „fără teamă şi ezitare” în Asia, inclusiv în Strâmtoarea Taiwan. Totodată, Kamala Harris a evidenţiat angajamentul „neclintit” al SUA de a apăra Coreea de Sud împotriva Coreei de Nord. Sursa: Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă