Statele Unite îl sancţionează pe procurorul general al Iranului pentru reprimarea protestelor
22 Decembrie 2022, 06:36 (actualizat 22 Decembrie 2022, 06:41)
(actualizat 22 Decembrie 2022, 06:41) | Știrile TVR

Statele Unite au impus miercuri sancţiuni economice procurorului general al Iranului pentru rolul său în reprimarea violentă a protestelor, precum şi mai multor oficiali şi unei companii care produce echipamente destinate forţelor de ordine iraniene, informează AFP.

Motivaţia sancţionării vizează implicarea celor cinci persoane vizate în "violenţele continue împotriva manifestanţilor".

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, este "înaltul funcţionar care supraveghează urmărirea penală a protestatarilor", afirmă Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

"La sfârşitul lunii septembrie, el a dat ordin instanţelor de judecată să acţioneze hotărât şi să impună pedepse severe multor persoane arestate în timpul manifestaţiilor",
conform sursei citate.

Este evidenţiat, de asemenea, rolul procurorului general Mohammad Jafar Montazeri în "folosirea torturii de către autorităţile iraniene în timpul anchetelor pentru a obţine mărturisiri".

Sancţiunile economice presupun îngheţarea activelor sale din SUA şi faptul că oricine realizează tranzacţii financiare cu acesta este supus, de asemenea, aceloraşi sancţiuni.

"Denunţăm intensificarea utilizării violenţei de către regimul iranian împotriva propriului popor, care îşi apără drepturile omului", a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare, Brian Nelson, citat în comunicat.

La începutul lunii decembrie, Mohammad Jafar Montazeri a anunţat desfiinţarea poliţiei moravurilor. Creată în 2006, ea este responsabilă în special de controlarea respectării purtării vălului de către femei.

Protestele declanşate de moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini în arestul poliţiei, s-au soldat cu moartea a sute de persoane. Mii de persoane au fost arestate şi doi bărbaţi cu vârsta de 23 de ani au fost spânzuraţi. Preluare: Agerpres