EXCLUSIVITATE Statul își caută cetățenii vulnerabili cu poștașii. Problemele din teren, descoperite de o echipă a TVR

19 ianuarie 2023, 18:31

Poştaşii au o misiune în plus în aceste zile. Merg din poartă în poartă şi verifică cine trebuie să primească viitoarele carduri de energie: adică 1.400 de lei – ajutor de la stat pentru plata lemnelor de foc, curentului sau gazelor.

Cel mai complicat este în sate şi comune. Mulţi dintre locuitori au aceeaşi adresă trecută în buletin, adică un sat sau un cătun. Noi am fost în comuna Drăgăneşti-Vlașca, din Teleorman, unde 1200 de cetăţeni au aceeaşi adresă, iar aproape jumătate sunt persoane sunt vulnerabile şi ar urma să primească carduri de energie. Poştaşii trebuie să obţină declaraţii pe proprie răspundere.

”Avem în jur de 460 de beneficiari. Deja au dat jumătate dintre declaraţii. Au fost fel de fel de întrebări din partea oamenilor, dacă se încadrează la acest ajutor, de ce unii nu sunt trecuţi”, spune Mihaela Burghiu – director director OJP Teleorman.

”Încă de luni am început să distribuim. Eu şi colega mea. Am distribuit în jur de 240 de declaraţii amândouă”, explică Florentina Buşcan – factor poştal.

Primarul ştie situaţia şi are explicaţîi.

”Nomenclatorul este actualizat din 2019. Sunt foarte multe buletine la pensionari, iar la valabilitate au o linie trasă, deci pot să nu-l schimbe toată viaţa. Cum e şi cazul meu am buletinul din 2014. Nu apare stradă şi număr”, susține Ionuţ Ciuperceanu – primar Comună Drăgăneşti-Vlașcă, Teleorman.

Multe sitauţîi similare sunt în toate judeţele ţării inclusiv în Bucureşti.

Peste jumătate de milion de români figurează că locuiesc atât fizic, cât și în acte la aceași adresă. Cele mai multe astfel de cazuri se regăsesc în județele Iași, Vaslui și Teleoman.

Nu există deci o evidenţă clară a românilor vulnerabili. Iar poștașii trebuie să distribuie cardurile de energie de la 1 februarie. În plus, Poșta Română nu are terminalele cu care va trebui să scaneze cardurile, atunci când se vor face plăţi. Trebuie să cumpere mii de PDA-uri, imprimante portabile și internet mobil. Ar costa peste 5 milioane de euro şi achiziţia se va face prin negociere directă. Rezultatul trebuie să apară curând.

”Ofertele le-am primit deja. Dacă am fi mers prin procedură normală ar fi durat în jur de 3 luni de zile. Deşi ne dotăm pentru un anumit contract le vom folosi mulţi ani”, ne-a declarat Valentin Ștefan, director general Poşta Română.

În cazul lemnelor de foc deja cumpărate, oamenii au auzit că îşi pot recupera banii cheltuiţi. Dar nu mai au chitanţe sau facturi doveditoare.

Pentru a plăti facturile la energie cu ajutorul de la stat, familiile care au un venit net pe membru de familie mai mic de 2.000 de lei trebuie să aducă la oficiul poștal sau să îi arate poştaşului cardul de energie, buletinul și factura. Plăţile ar urmă să înceapă din luna martie. Statul are la dispoziţie un miliard de euro, bani europeni, pentru cardurile de energie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite