“Stayin’ Alive”, melodia care i-a inspirat pe artiști în perioada pandemiei

“Stayin’ Alive” melodia care i-a inspirat pe artiști în perioada pandemiei
“Stayin’ Alive” melodia care i-a inspirat pe artiști în perioada pandemiei
16 aprilie 2020, 10:32

Dintre compozițiile care i-a inspirat pe artiști și pentru care au adaptat textele este “Stayin’ Alive”.

Dar nu doar muzicienii au fost inspirati de acest cantec ci și politiștii din Cheshire – Marea Britanie, care au înregistrat un îndemn în ritmuri de dans pentru locuitori, ca să stea în casă.

Dar efctele benefice ale acesteia sunt mult mai ample. Asociația Americană a Inimii a afirmat că ritmul optim în care să efectuați compresiuni toracice pe cineva care tocmai a suferit un atac de cord este de 100 de bătăi pe minut. O echipă de la secția medicală a Universitatății din Illinois a evidențiat această melodie deoarece, la 103 bătăi pe minut, are aproape ritmul perfect pentru a ajuta la pornirea unei inimi oprite. Fundația British Heart a folosit „Stayin’ Alive” într-un videoclip în care a jucat actorul Vinnie Jones, care demonstrează cum să ajute oamenii care au suferit un atac de cord.

„Stayin ‘Alive” este o melodie scrisă și interpretată de Bee Gees din coloana sonoră a filmului „Saturday Night Fever”.

La lansarea sa, „Stayin ‘Alive” a urcat pe topuri si a ajuns pe locul numărul unu pe Billboard Hot 100 pe 4 februarie 1978, rămânând acolo timp de patru săptămâni consecutive.

La fel ca filmul, melodia este mult mai mult decât dans și petreceri. Este despre luptă și aspirația de a-ți croi un drum în viață chiar și după ce ai fost marginalizat. Personajul lui John Travolta din film este un tânăr care are o slujbă fără viitor și se simte înstrăinat de părinții săi. Dansul este forma sa de expresie, iar weekendurile sunt timpul lui de libertate. Nu este vorba despre bucuria de a fi în viață; este vorba pur și simplu de a rămâne în viață. Uneori, asta este tot ceea ce poți spera.

Este, de asemenea, o melodie despre puterea vindecaătoare a dansului. Într-o existență fără scop, înrădăcinată în abuz, sala de dans este sala sa de terapie.

„Stayin’ Alive ”nu ar fi trebuit ca să fie lansat ca melodie de sine stătătoare. Dar când a apărut trailerul de la Saturday Night Fever”– pentru a promova premiera filmului – lumea a auzit „Stayin’ Alive”. Oamenii au sunat posturile de radio și au cerut-o. Drept urmare, „Stayin’ Alive” a apărut ca single cu trei zile înainte de prima proiecție în cinematografe  a filmului pe a cărui coloană sonoră se afla.

Robert Stigwood, managerul Bee Gees și cel care a produs coloana sonora a Saturday Night Fever, a dorit ca grupul să înregistreze o melodie numită „Saturday Night”, deoarece acesta era titlul original al filmului. Însă frații Gibb au considerat că „Saturday Night” este un titlu stupid și superutilizat și au refuzat. Aveau dreptate să o facă.

La fel ca filmul, melodia este mult mai mult decât dans și petreceri. Este despre luptă și aspirația de a-ți croi un drum în viață chiar și după ce ai fost marginalizat. Personajul lui John Travolta din film este un tânăr care are o slujbă fără viitor și se simte înstrăinat de părinții săi. Dansul este forma sa de expresie, iar weekendurile sunt timpul lui de libertate. Nu este vorba despre bucuria de a fi în viață; este vorba pur și simplu de a rămâne în viață. Uneori, asta este tot ceea ce poți spera. Este, de asemenea, o melodie despre puterea vindecătoare a dansului. Într-o existență fără scop, înrădăcinată în abuz, sala de dans este sala sa de terapie.

La fel ca multe alte valoroase melodii pop, „Stayin” Alive ”își datorează cel puțin o parte din succesul său întâmplării. În timpul înregistrării, bateristul Dennis Bryon nu a mai venit; mama lui tocmai murise. În loc să angajeze un alt baterist, co-producătorul Albhy Galuten a luat câteva ritmuri de tobe înregistrate deja pentru „Night Fever”, o altă melodie Bee Gees. Acele tobe în buclă, combinate cu ritmul serpuitor al basului, îl țin pe „Stayin” Alive ”în mișcare cu un puls neobișnuit. Această melodie este deci un produs al unei tragedii personale și al experimentării în studio. Rezultatul obținut a făcut ca „Stayin” Alive ”să devină o compoziție emblematică a muzicii disco.

Coloana sonoră a avut un succes nesperat, câștigând premiul Grammy pentru Albumul Anului și devenind cel mai bine vândut album până când a fost detronat de Thriller de Michael Jackson. A rămas cea mai vândută coloană sonoră din toate timpurile până când a fost depășită de coloana sonoră pentru The Bodyguard.

De-a lungul anilor, frații Gibb – Barry, Robin și Maurice – au avut sentimente amestecate în legătură cu cântecul. Pe de o parte, ei recunosc că le-a adus faimă extraordinară, pe de altă parte, aceasta a dus la crearea unei imagini de artiști de discotecă, pe care nu și-au dorit-o. Au fost un grup cu mult înainte de epoca disco și vor fi un grup mult timp după aceea, dar această melodie este singurul lucru pe care majoritatea îl știe despre ei.
„Stayin’ Alive” este un model în domeniul compoziției și interpretării. Este o realizare muzicală ce nu îmbătrânește. Rămâne în viață (Stayin’ Alive) – în viața noastră. Se va cânta încă peste 30 de ani, în timp ce nimeni nu își va mai aminti de multe ritmuri electronice susținute de prezențe siliconate.

Autor: Nicolae Cozma

surse:

Dailymail.co.uk

Stereogum.com

en.wikipedia.org

theguardiaan.com

bbc.com

songfacts.com

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă