Stimulentul de reinserție pentru părinți, aprobat de guvern. Raluca Turcan: Este o măsură care încurajează întoarcerea la muncă și care scade riscul deprofesionalizării

7 aprilie 2021, 14:28

Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului.

Aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă, de asemenea, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului„, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul ședinței de guvern.

„Practic, noile prevederi incluse în acest proiect sunt următoarele: se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil, sau vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități”, a detaliat ministrul.

„Se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de 2 ani și, de asemenea, după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau un an în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 sau de 3 ani în cazul copilului cu dizabilități”, a adăugat Turcan.

Ordonanța mai aduce și un stimulent de inserție de 650 de lei pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului cu dizabilități, cu vârstă cuprinsă între 3 și 7 ani.

Potrivit ordonanței, se ia în calcul și perioada în care părinții au fost în șomaj tehnic la calculul perioadei pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului.

Odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, dar nu din vina lui își pierde locul de muncă, iar în intervalul de 2 ani își regăsește un alt loc de muncă, atunci poate să beneficieze de acest stimul de inserție.

„Aceasta este o primă măsură dintr-un set de măsuri active pe care guvernul le are în vedere pentru a crește gradul de ocupare, pentru a stimula viața activă, pentru a încuraja munca și pentru a încerca să direcționăm oamenii din România care în momentul de față se află în situație de relație directă cu statul, în dependență de stat, cum ar fi plata șomajului, plata ajutorului social, să se întoarcă spre muncă și, în felul acesta, să treacă și la un nivel superior de venituri, și în același timp, veniturile statului să aibă de câștigat”, a mai subliniat Turcan.

Potrivit documentului care a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, mamele care decid să revină mult mai devreme la serviciu și să renunțe astfel la concediul de creștere a copilului vor primi nu 650 de lei, cum se întâmpla până acum, ci 1.500 de lei.

Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

” Art. 7 – (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează :

a) în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;

b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricând după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

(2) Beneficiază de un stimulent de inserție în cuantumul prevăzut la alin.(1) lit. b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități:

a) persoanele prevăzute la alin.(1), după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități, în continuarea stimulentului de inserție acordat până la împlinirea de către copil a acestei vârste;

b) persoanele care au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copiilor și care obțin venituri supuse impozitului potrivit art.3, oricând după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Ministerul Muncii estimează că un sfert din mamele care se află în această situație vor să se întoarcă la serviciu, a transmis Luiza Gireadă pentru Telejurnal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite